STUDIU | Microplasticul din oceane se întoarce în farfuriile oamenilor. Un om înghite echivalentul unui card bancar, de microparticule, săptămânal

  • 20 August 2019 14:58
STUDIU | Microplasticul din oceane se întoarce în farfuriile oamenilor. Un om înghite echivalentul unui card bancar, de microparticule, săptămânal

În interiorul Oceanului Atlantic se află singura mare fără țărmuri, granițele ei fiind stabilite de către curenții oceanului. Marea Sargasso și-a primit numele după sargassum, o algă plutitoare care oferă multiple benficii faunei marine locale. Broaștele țestoase și alte sute de specii o mănâncă sau se adăpostesc în ea de prădători.

Recent, sargassum a devenit casa unor obiecte nefamiliare. Deșeurile care provin din țările aflate pe marginea Atlanticului, de pe coasta Africii până în SUA, se descompun în particule microplastice odată ajunse în apă și ajung în stomacurile animalelor marine.

O echipă CNN s-a alătura unei expediții Greenpeace în Marea Sargasso pentru a descoperi impactul particulelor de microplastic. Nu mulți oameni se aventurează în Marea Sargasso. Ea se întinde pe o lățime de 1.600 de kilometri și o lungime de 4.800 kilometri, și chiar dacă această zonă din mijlocul oceanului este considerată un oceal al biodiversității, ea adăpostește numeroase specii.

Multe specii sunt greu de observat pentru că se ascund în sargassum. Alături de ele, mult mai vizibile, sunt resturile aruncat de oameni în ocean: sticle de șampon și băuturi, unelte de pescuit și tot felul de recipiente de plastic. Acestea ajung la alge și rămân agățate, iar apoi se descopun treptat în microplastic.

Cercetătorii Greenpeace spun că apa pare curată, însă mostrele colectate arată cât de mare este de fapt numărul particulelor de microplastic. "Este un albastru frumos. Nu îți poți imagina ce se află sub el, apoi primești mostrele și ești șocat de rezultate", spune biologul marin Celia Ojeda.

Majoritatea plasticului nu este reciclat niciodată

Doar 9% din plasticul produs vreodată a fost reciclat. Cele mai multe recipiente ajung în gropile de gunoi sau sunt arse și degajă particule toxice. Unele dintre ele ajung în râuri, mări și oceane, unde poluează apele. Unele dintre aceste particule de microplastic se întorc la oameni.

Peștii și alte specii din ape le consumă, iar unele dintre acestea ajung să fie consumate de oameni.

Cât microplastic consumă oamenii fără să știe

Particulele de microplastic sunt peste tot. Ambalajele, recipientele și sticlele aruncate se întorc la oameni în mâncarea consumată.

Un studiu realizat în iunie 2019 estimează că un om înghite în jur de 2.000 de microparticule de plastic pe săptămână - echivalentul a 5 grame sau greutatea unui card bancar. Ce nu au deslușit încă oamenii de știință este efectul real al acestor particule asupra organismului.

sursa: digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:0,51 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău