Microbuzele nu vor mai circula prin centrul Chișinăului (Adevărul)

  • 14 Iulie 2014 09:15
Microbuzele nu vor mai circula prin centrul Chișinăului (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 14 IULIE

Microbuzele nu vor mai circula prin centrul Chișinăului, anunță Adevarul. Ziarul scrie că primarul Dorin Chirtoacă i-a anunțat ieri pe transportatorii privați, în timpul unei întruniri la sediul Preturii sectorului Buiucani, că de azi o parte din liniile de maxi-taxi vor fi anulate, iar alte rute vor fi modificate și, implicit, mult diminuate. Astfel, în timp ce unii operatori vor face legătura între sectoarele Capitalei, însă pe rute ocolitoare, alții vor transporta călătorii din suburbii până la cele mai importante conexiuni rutiere, unde vor lua un troleibuz sau un autobuz. Asta deși există deja mai mulți operatori de maxi-taxi pe toate rutele suburbane. Schema impusă de primarul Dorin Chirtoacă îi înrăiește pe șoferii de maxi-taxi care-și vor pierde locul de muncă, dar și pe călătorii nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar, afirma publicatia.

A început admiterea în România, mai informeaza Adevărul. Tinerii care au absolvit liceul peste Prut se pot înscrie în concursul general, doar că pentru locurile oferite basarabenilor. Pentru cei care au dat Bacalaureatul în Republica Moldova, admiterea va începe peste două săptămâni, la consulatele de la Chișinău, Cahul și Bălți. Ziarul aminteste că în ajunul sesiunii de admitere la universitățile de peste Prut, câteva instituții de învățământ superior și-au promovat ofertele pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare“ din Chișinău. De exemplu, Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu oferă locuri cu bursă pentru tinerii care vor să meargă la Drept, Inginerie, Științe, Medicină și Economie, iar la Universitatea „Transilvania“ din Brașov 18 facultăți sunt gata să primească studenți basarabeni. Pentru iubitorii de aventură, Universitatea Maritimă din Constanța oferă 27 de locuri fără taxă pentru tinerii basarabeni, dintre care jumătate au incluse burse lunare de câte 65 de euro.

Timpul scrie despre o acțiune publică cu genericul ”Chișinăul fără microbuze” ce a avut lor ieri în fața Primăriei municipiului Chișinău. Manifestanții au simulat plecarea ultimului microbuz de rută din capitală, astfel salutând decizia recentă a edilului capitalei de a elimina din centrul Chișinăului transportul de mică capacitate. Potrivit organizatorilor campaniei, cele mai stringente probleme identificate în sistemul de transport public cu microbuze sunt: viteza excesivă, oprirea în locuri neautorizate, evaziunea fiscală nesancționată, fumatul la volan, dar și revizia tehnică făcută de ochii lumii.

Din Timpul mai aflăm că pe segmentul transnistrean al frontierei dintre Republica Moldova și Ucraina va fi săpat un șant de protecție începând cu săptămâna viitoare. Informația a fost transmisă de serviciul de presă al Direcției regionale Sud a Serviciului de Grăniceri al Ucrainei. Lungimea șanțului va depăși 300 km. Lucrările vor fi efectuate cu ajutorul tehnicii speciale, însă în prezent nu există suficient combustibil pentru mașinile de excavare de tip MDK din zona șantierului.

Cunoscuta jurnalistă rusă, militantă pentru drepturile omului, critic al regimului sovietic, precum și al regimului Putin, Valeria Novodvorskaia, care s-a stins din viață ieri la Moscova, recomanda acum câțiva ani Republicii Moldova să se detașeze cât mai curând de Federația Rusă, remarcă Ziarul Național. „Unirea cu România este singura șansă și soluție de securitate pentru Republica Moldova. Nu trebuie să acordați prea mare atenție Transnistriei. Rușii nu întorc niciodată nimic”, declara ea într-o intervenție telefonică la o emisiune de la Jurnal TV. Ziarista a decedat ieri, la vârsta de 64 de ani, într-un spital din Moscova din cauza unui „șoc toxic-infecțios”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău