Microbii antarctici care se hrănesc cu motorină ar putea contribui la combaterea poluării cu plastic

  • 04 Februarie 2022 19:45
Microbii antarctici care se hrănesc cu motorină ar putea contribui la combaterea poluării cu plastic

Oamenii de știință dintr-o echipă argentiniană folosesc microorganisme originare din Antarctica pentru a combate poluarea provocată de combustibilii fosili și, potențial, de materialele plastice în întinderile imaculate ale "continentului alb", informează Reuters.

Acești mici microbi consumă deșeurile de combustibili fosili, creând astfel un sistem natural de curățare a poluării provocate de motorina folosită ca sursă de electricitate și de căldură în bazele de cercetări științifice din Antarctica, scrie Agerpres.

Acest continent este protejat prin Protocolul de la Madrid din 1961, care stipulează că Antarctica trebuie să fie păstrată într-o stare imaculată.

Studiul despre felul în care microbii ar putea să elimine deșeurile din plastic are aplicații potențiale într-o gamă amplă de chestiuni de mediu.

"Cercetarea noastră folosește potențialul unor microorganisme native - bacterii și fungi care trăiesc în solul din Antarctica, chiar și atunci când acesta este contaminat - și le face pe aceste microorganisme să consume hidrocarburi", a declarat biochimistul Lucas Ruberto.

"Ceea ce pentru noi reprezintă un agent de contaminare, pentru ele poate fi o sursă de hrană", a adăugat cercetătorul sud-american.

Lucas Ruberto și alți cercetători au vizitat în decembrie Carlina, una dintre cele șase baze permanente argentiniene din Antarctica, trecând printr-o perioadă de carantină pentru a nu răspândi maladia COVID-19 pe "continentul alb", unde au existat totuși câteva focare izolate.

Cercetătorii argentinieni au realizat câteva sarcini de remediere biologică, vizând curățarea solului contaminat cu motorină, prin folosirea unor microorganisme și plante indigene, un proces care ar putea fi utilizat în vara australă pentru a elimina 60%-80% din totalul agenților de contaminare.

Lucas Ruberto a spus că a ajutat acele colonii de microbi oferindu-le azot, umiditate și aerisire, pentru a le optimiza condițiile de viață.

"Practic, prin acest lucru am făcut ca aceste microorganisme să reducă pe cale biologică - și cu un impact mic asupra mediului - nivelurile de agenți de contaminare", a spus cercetătorul.

Oamenii de știință argentinieni au început să studieze felul în care microbii ar putea contribui la eliminarea deșeurilor din plastic și din alte regiuni. Atât combustibilii, cât și materialele plastice sunt de fapt polimeri, molecule formate din catene lungi alcătuite în principal din carbon și hidrogen.

Ei colectează mostre de plastic din apele Antarcticii și le studiază pentru a vedea dacă microorganismele selectate se hrănesc cu particulele de plastic sau pur și simplu le folosesc ca pe un fel de "plute" pe care se înmulțesc.

"Dacă vom observa că ele degradează într-adevăr plasticul, următorul pas va fi să înțelegem cum fac acest lucru, pentru ca pe termen lung să găsim o soluție pentru a crea un proces biotehnologic care să permită degradarea polimerilor la temperaturi scăzute", a explicat Nathalie Bernard, biochimistă specializată în degradarea materialelor plastice și participantă la acest studiu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău