Micii antreprenori își scot rezervele ramase de fructe, duminică, la un „Târg al strugurilor”
-
21 Martie 2019 14:35
Un „Târg al strugurilor” va avea loc duminică, 24 martie, în scuarul Catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului” din centrul capitalei. Micii antreprenori, rămași cu rezerve mari de struguri, și care acuză autoritățile de lipsa unor politici clare de susținere a agricultorilor din domeniu, vor încerca șă își vândă roada la un preț simbolic.
Circa 20 de producători de struguri din diferite localități ale R.Moldova și-au anunțat participarea la târgul agricol din centrul capitalei, în speranța de a-și comercializa strugurii pe care sunt nevoiți să-i păstreze în depozite frigorifice.
Inițiatoarea evenimentului, Diana Crudu, consideră nefirească situația când în magazinele din republică se vând struguri de import, pe când cei autohtoni, mai ieftini de câteva ori, sunt lăsați să se altereze. Statul ar trebui să protejeze piața și producătorul autohton prin mechanisme legislative, consideră tânăra agricultoare. De asemenea oficialitățile ar trebui să renegocieze și majorarea cotei de export a strugurilor moldovenești pe piețele Uniunii Europene:
„Noi avem o legislație imperfect în ce privește reglementarea achizițiilor lanțurilor de supermacheturi. Ar fi trebuit să avem o lege care să-i oblige ca măcar o jumătate din mărfurile care se regăsesc pe rafturile lor să fie de proveniență autohtonă. Avem o cotă de 10 mii de tone de struguri la export fără taxe, aceasta cirfă este foarte mica, comparativ cu tot volumul de struguri care se produce în Republica Moldova. Ar fi trebuit ca autoritățile să negocieze și să ridicăm plafonul acesta până la 20-30 de mii de tone…”
Pe de altă parte, expertul IDIS VIItorul, Viorel Chivriga consider că pentru a-și vinde mai bine marfa, producătorii de struguri din Republica Moldova ar trebui să țină cont de preferințele consumatorilor de pe piața europeană și să cultive soiuri de masă calitative, care ar putea concura cu soiurile europene. În opinia analistului, în prezent agricultorii moldoveni au suficiente posibilități de a penetra noi piețe de desfacere.
„Insert Chivriga. Eu cred că trebuie să apară o schimbare în mentalitatea producătorilor – ei trebuie să producă struguri care sunt ceruți pe piață. Pe de altă parte, este foarte complicat de a produce niște produse calitative, dar este și mai complicat să-ți schițezi o strategie bună pentru a perfora alte piețe, pentru a intra pe alte piețe. Aici e vorba de măsuri care trebuie să fie foarte eficiente. E nevoie de resurse financiare și nu în ultimul rând, e nevoie de gîndire, pe care foare mulți exportatori de-ai noștri nu o au”.
În același timp, consideră expertul, este puțin valorificată piața internă, iar în acest scop ar trebui să fie educat consumatorul local, din lista preferințelor căruia lipsesc fructele și strugurii.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale anunța într-un comunicat că poartă negocieri cu autoritățile din România pentru a comercializa strugurii autohtoni în câteva rețele mari de magazine din țara vecină, dar și în supermarketurile din Republica Moldova.
Potrivit statisticilor, recolta de struguri din 2018 a fost cea mai bogată din ultimii 10 ani, fiind de peste 680 de mii de tone.