Michel Barnier, fostul negociator-șef al UE pentru Brexit, intră în cursa pentru funcția de președinte al Franței

  • 27 August 2021 12:14
Michel Barnier, fostul negociator-șef al UE pentru Brexit, intră în cursa pentru funcția de președinte al Franței

Fostul negociator-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din Franța, programate pentru anul viitor, din partea partidului Les Républicains și ar putea fi contracandidatul lui Emmanuel Macron, dacă va fi selectat în cadrul alegerilor preliminare ale partidului, potrivit Digi24.

Barnier a spus că printre punctele programului său se numără ”limitarea și ținerea sub control a imigrației” și ”repunerea muncii și meritului în centrul societății noastre”.

De asemenea, lupta împotriva schimbărilor climatice va fi un element al campaniei sale.

”Candidez pentru a fi un președinte care îi respectă pe francezi și care să impună respect pentru Franța. Suntem în vremuri exigente. Lumea care ne înconjoară este periculoasă, instabilă, fragilă. Țara noastră o duce rău. Este necesară o alternanță pentru a reconcilia, a reface întregul și a acționa cu adevărat”, a explicat el cotidianului Le Figaro joi seară.

Făcând referire la situația din Afganistan, Barnier consideră că Franța are ”o datorie morală de a acorda azil celor care au lucrat pentru ea”, potrivit Agerpres. 

Dar ”trebuie să spunem că nu vom primi pe toată lumea”, a precizat acesta, reiterând dorința de a impune un ”moratoriu” asupra imigrației pentru perioada necesară pentru a reface toate procedurile și a se înțelege cu țările de origine ”să contribuie la controlul fluxului lor migratoriu în contrapartidă cu ajutorul nostru pentru dezvoltare”.

De asemenea, Michel Barnier a pledat pentru ”accentuarea luptei împotriva jihadismului pretutindeni” și pentru creșterea la ”3% din PIB” a efortului bugetar în materie de apărare și cercetare.

Intrarea sa în cursă ridică la patru numărul candidaților în alegerile primare ale LR, pe care partidul le va organiza la sfârșitul lui noiembrie.

Michel Barnier, un politician francez cu vastă experiență în politica europeană, a activat în Comisia Europeană în mandatele unui număr de patru președinți, fiind pe rând: comisar european pentru politică regională în perioada 1999-2004 în timpul Comisiei Prodi, comisar european pentru piața internă și servicii între 2010 și 2014 în timpul lui Jose Manuel Barrosso, cariera sa culminând cu gestionarea unui dosar dificil pentru Uniunea Europeană, prima desprindere a unui stat, din calitatea de negociator-șef al UE pentru Brexit (octombrie 2016-noiembrie 2019) în timpul Comisiei Juncker, și din calitatea de negociator-șef al UE pentru relațiile post-Brexit în perioada 2019- 1 februarie 2021.

La nivel național, Barnier a deținut mai multe funcții în Guvernul francez, printre acestea evidențiindu-se portofoliul de ministrul al afacerilor externe (2004-2005) sau cel de ministru pentru agricultură și pescuit (2007-2009).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău