Mica Unire este aniversată la Chișinău printr-o serie de evenimente

  • 24 Ianuarie 2017 13:33
Mica Unire este aniversată la Chișinău printr-o serie de evenimente

Astăzi se împlinesc 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, cunoscută în istorie ca Mica Unire, înfăptuită în 1859, de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. La Chișinău, Mica Unire este aniversată printr-o serie de evenimente: spectacole, conferințe științifice și expoziții.

La Chișinău, festivitățile au început de dimineață, cu o depunere de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, fiind planificate mai multe acțiunii pentru a marca Mica Unire.

”La liceul teoretic de creativitate și inventică „Prometeu” e o conferință, întâlnire cu elevii și profesorii, consacrată a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române. Vom vernisa acolo expoziția noastră „Unirea Principatelor Române și reformele domnitorului Alexandru Ioan Cuza” și vor urma cinci prelegeri ale Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei”, a declarat directorul Institutului Cultural Român la Chișinău, Valeriu Matei.

Prin înfăptuirea Micii Uniri de la 1859 s-a realizat și visul de unitate al neamului românesc, afirmă doctorul în istorie, Maria Danilov.

”Înaintea de unitatea politică, adică cea de la 1859, acest popor a avut o unitate culturală asigurată prin circulația cărții vechi și evenimentul politic doar s-a întâmplat, adică doar a consimțit prin fapt ceea ce au lucrat toți care au contribuit la actul măreț al Unirii”, a declarat Maria Danilov.

Evenimentul Micii Uniri a adus și numeroase avantaje, iar reformele făcute de Guvernul condus de Alexandru Ioan Cuza au pus temelia statului modern român.  

”Reforma agrară, rurală, reforma învățământului, unificarea de telegraf, instituirea de învățământ primar obligatoriu gratuit, sistemul electoral- toate aceste sunt sisteme de temelii pe care le avem și astăzi în vigoare, respectiv cu mici modificări. Și pentru noi basarabenii, atunci, în epocă, a fost un mare avantaj, pentru că a trezit o mare speranță această Unire a Principatelor Române”, a spus istoricul Maria Danilov.

Amintim că pe data de 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău