MF ar intenționa să reducă transferurile cu destinație generală destinate administrațiilor publice locale. Aleșii locali susțin că nu vor putea achita salariile

  • 13 Septembrie 2021 13:50
MF ar intenționa să reducă transferurile cu destinație generală destinate administrațiilor publice locale. Aleșii locali susțin că nu vor putea achita salariile

Ministerul Finanțelor ar intenționa să reducă transferurile cu destinație generală destinate administrațiilor publice locale, ceea ce îngrijorează primăriile. Aleșii locali susțin că în aceste condiții nu vor putea achita salariile, vor fi nevoiți să închidă instituții sau să renunțe la proiecte de infrastructură, transmite Radio Chișinău.

Ministerul Finanțelor a transmis o circulară autorităților publice locale din care reiese că în 2022 transferurile cu destinație generală vor fi mai mici cu peste 300 de milioane de lei. Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a transmis o adresare Guvernului și președintei Maia Sandu în care menționează că în ultimii ani pe umerii autorităților publice locale au fost puse mai multe cheltuieli, cum ar fi cele care rezultă din majorarea salariilor, care nu sunt acoperite de la bugetul de stat, fiind încălcate astfel principiile autonomiei locale.

Micșorarea transferurilor de la bugetul de stat va afecta în special localitățile rurale. Autoritățile locale vor fi nevoite astfel să închidă instituții și să renunțe la proiecte de dezvoltare, a comentat pentru Radio Chișinău secretarul executiv al CALM, Viorel Furdui.

Transferurile de la bugetul de stat pentru comuna Calfa, Anenii Noi se vor reduce în 2022, conform circularei, cu peste 1,1 milioane de lei, ceea ce reprezintă mai bine de un sfert din bugetul localității, a comunicat primarul comunei, Ludmila Ceaglîc. În aceste condiții, autoritățile locale vor fi nevoite să închidă anumite instituții, susține ea.

Radio Chișinău a solicitat o reacție din partea Ministerului Finanțelor, dar instituția nu a comentat, deocamdată, îngrijorările formulate de autoritățile locale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău