Mexicul salută redeschiderea frontierei cu Statele Unite

  • 14 Octombrie 2021 08:46
Mexicul salută redeschiderea frontierei cu Statele Unite

Mexicul a salutat miercuri redeschiderea frontierei sale cu Statele Unite și a dorit să-și liniștească puternicul său vecin și cel mai mare partener economic: reforma energetică în curs la Ciudad de Mexico nu amenință acordul lor de liber schimb, notează AFP, citat de AGERPRES.

Washingtonul a anunțat redeschiderea „la începutul lui noiembrie" a frontierelor sale terestre cu Canada și Mexic pentru călătorii vaccinați împotriva COVID-19.

Statele Unite și-au închis frontierele din martie 2020 la începutul pandemiei. Doar trecerea mărfurilor, lucrătorilor sau studenților a fost autorizată între Mexic și Statele Unite.

Președintele mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, a salutat o „veste bună" în cursul briefingului cotidian de presă: "Ne vom întoarce la normalitate la frontiera noastră de nord".

Redeschiderea frontierei va „accelera creșterea economică în regiunea de la frontiera nordică a Mexicului", a adăugat ministrul de externe, Marcelo Ebrard.

Al unsprezecelea exportator mondial de bunuri, Mexicul este al doilea furnizor și al doilea client al Statelor Unite. Cele două țări sunt legate printr-un tratat regional de liber schimb semnat și de Canada.

Președintele Andres Lopez Manuel Obrador a dorit să liniștească Statele Unite afirmând că proiectul său major de reformă a pieței energiei „nu contravine" tratatului de liber schimb.

„Dimpotrivă: este vorba pentru Mexic să aibă și mai multe avantaje comparative, pentru a atrage mai multe investiții", a spus el.

Reforma constituțională a pieței energiei trebuie să consolideze rolul întreprinderii de stat Comisia Federală (CFE), în special în materie de producție, a insistat președintele.

CFE urmează să dețină la final 54% din piață, 46% revenind sectorului privat.

Executivul reproșează guvernelor anterioare că au liberalizat piața energiei, în beneficiul companiilor străine ca spaniolii de la Iberdrola

Reforma urmează să fie discutată în parlament în lunile următoare, mai scrie AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău