Meteorologii au prognozat în următoarea săptămână vreme caldă și însorită

  • 09 Septembrie 2019 08:25
Meteorologii au prognozat în următoarea săptămână vreme caldă și însorită

O perioadă de toamnă caldă și însorită, fără precipitații, prognozează meteorologii pentru săptămâna următoare, transmite MOLDPRES.

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în următoarele zile, în medie pe țară se așteaptă valori termice încadrate între 25-30 de grade Celsius, ziua. Noaptea, mercurul termometrelor va indica 12-17 grade Celsius, mai frig fiind, ca regulă, în nordul țării. Potrivit meteorologilor, săptămâna următoare va fi determinată de cer variabil, preponderent însorit, fără precipitații.

Specialiștii SHS susțin că în luna septembrie temperatura medie lunară a aerului este cu 4-5ºC mai joasă față de luna august și variază între +14ºC în raioanele de nord ale țării și +17ºC în cele de sud. Din punct de vedere meteorologic, anotimpul de vară continuă în medie până la 12-23 septembrie, când temperatura medie zilnică trece prin valoarea de +15ºC în direcția scăderii ei.

Până la 12 septembrie este în vigoare  Codul Galben de secetă hidrologică, iar până la 11 septembrie, pe întreg teritoriul țării este valabil Codul Galben de pericol excepțional de incendii.

În context, populația și agenții economici sunt atenționați să consume rațional resursele de apă, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență avertizează asupra respectării regulilor antiincendiare. Pompierii au solicitat cetățenilor să nu aprindă vegetația uscată și resturile menajere, să evite aprinderea rugurilor și a miriștilor, iar în caz de incendieri, fie și neînsemnate, să apeleze la 112.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,74
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău