Meteorologii au anunțat ninsori pentru următoarele zile

  • 26 Decembrie 2019 12:54
Meteorologii au anunțat ninsori pentru următoarele zile

Iarna va intra în drepturi, cu răcirea sesizabilă a vremii și ninsori, care se așteaptă, în mare parte a teritoriului țării, de vineri, 27 decembrie, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Potrivit meteorologilor, primele ninsori serioase din iarna curentă se așteaptă în regiunile de centru și nord, fiind însoțite periodic și de soare. De sâmbătă, 28 decembrie, ninsorile se vor intensifica, extinzându-se pe întreg teritoriul țării.

În perioada de referință, se așteaptă valori termice încadrate între minus 2-plus 5 grade Celsius, ziua, și până la minus 6 grade, noaptea.

Specialiștii SHS susțin că în decembrie precipitațiile cad preponderent sub formă de ploaie (circa 50% din normă). Cantitatea precipitațiilor sub formă de zăpadă constituie în medie mai puțin de 20% din norma lunară. Stratul de zăpadă se poate stabili pretutindeni după 5 decembrie, însă termenul poate varia de la an la an. Grosimea medie decadică a stratului de zăpadă nu depășește 5 cm, deși în perioada de observații a Serviciului Hidrometeorologic de Stat, este înregistrat un caz când  grosimea maximă a stratului de zăpadă pe platformele meteorologice a ajuns  până la 60 cm (1 decembrie 1975, Cahul).

În context, salvatorii îndeamnă conducătorii auto să-și echipeze mijloacele de transport corespunzător sezonului și cu pneuri de iarnă, iar în portbagajul mașinii să țină lopată, nisip, niște haine calde, o pătură și rezerve de apă.

De asemenea, se recomandă ca persoanele care aleg să meargă la drum lung să țină bateria telefonului încărcată, iar în caz de situații de risc să telefoneze de urgență la Serviciul 112. Totodată, oamenii sunt rugați să evite deplasarea pe porțiuni unde atârnă crengi și cabluri electrice pentru a evita traumatismele.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău