Meteorologii au anunțat Cod Galben de caniculă. Avertizările medicilor

  • 13 Iunie 2018 14:45
Meteorologii au anunțat Cod Galben de caniculă. Avertizările medicilor

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunțat astăzi până pe data de 15 iunie Cod Galben de caniculă și pericol excepțional de incendiu, transmite MOLDPRES.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 13-15 iunie, predominant în raioanele din centrul și sudul țării, temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33-34 grade Celsius.

În aceeași perioadă rămâne valabil și Codul Galben de pericol excepțional de incendiu de clasa V, cu caracter natural, și amenințare de incendiu a fâșiilor forestiere și culturilor agricole.

De asemenea, conform specialiștilor de la SHS, până la 18 iunie este în vigoare și Codul Galben de secetă hidrologică. Hidrologii atestă secetă în râurile și lacurile din R. Moldova din cauza lipsei precipitațiilor și a temperaturilor înalte. „Solicităm agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă”, se arată într-un comunicat al instituției.

În contextul arșiței și secetei stabilite în țară, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a atenționat populația asupra respectării regulilor antiincendiare. Pompierii au solicitat cetățenilor să nu aprindă vegetația uscată și resturile menajere, să evite aprinderea rugurilor și a miriștilor, iar în caz de incendieri, fie și neînsemnate, să apeleze la 112. Totodată, în cazul în care în păduri sau teritorii adiacente vor fi observate situații ieșite din comun, specialiștii Agenției "Moldsilva" roagă să fie contactați la linia fierbinte 022 211 311.

La rândul lor, medicii avertizează bolnavii cronici, în special cei cu maladii cardiovasculare și ale aparatului respirator, persoanele în etate, femeile însărcinate și copiii să evite expunerea la soare în orele toride. “În timp de vară, pe caniculă, sunt indicate hainele ușoare, de preferat din pânză naturală și de culori deschise, neapărat să fie acoperit capul, hidratare suficientă și un regim alimentar adecvat”, susțin mai multe surse medicale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău