Meteo | În următoarele zile vremea se va răci

  • 19 Februarie 2019 13:40
Meteo | În următoarele zile vremea se va răci

Vremea se răcește spre sfârșitul săptămânii, după ce mai multe zile la rând au fost temperaturi primăvăratice. Potrivit meteorologilor, aceste variații de temperaturi nu vor afecta culturile agricole.

Miercuri și joi, R. Moldova vor mai fi temperaturi înalte, între 6 și 13 grade ziua, mai puțin specifice pentru această perioadă a anului. De joi, vântul se intensifică și până la începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor fi în scădere, potrivit șefului Centrului Prognoze Meteo, Ghenadie Roșca.

„Începând cu 22 februarie, temperaturile vor fi în scădere vom avea valori între -3 și -1 grade pe timp de noapte, iar pe timp de zi să avem valori între -3 și +2 grade Celsius. Temperaturile vor reveni la normalitate, pentru că valorile termice pe care le avem acum sunt prea ridicate pentru această perioadă. Ne așteptăm și la intensificări ale vântului, astfel temperaturile vor fi resimțite și mai scăzute”, a precizat șeful Centrului Prognoze Meteo. 

Deocamdată, aceste schimbări de temperatură nu afectează livezile și vița-de-vie, însă sunt un semnal pentru agricultori că în curând trebuie să iasă în câmp, spune fermierul Gheorghe Malcoci din Ialoveni. 

„Nu în zadar se zice că iarna nu a mâncat-o lupul niciodată. Ne este frică de temperaturi foarte joase de -15 grade, pentru că afectează vița de vie. Nu e bine să fie și temperaturi ridicate mai multe zile la rând, copacii încep să dea muguri și apoi dacă vor fi valori termice scăzute, ar putea să înghețe. Dar deocamdată nu avem așa variații”, a afirmat Gheorghe Malcoci. 

Potrivit specialiștilor în agrometeorologie, semănăturile de toamnă și plantațiile multianuale se află încă în stare de repaus vegetativ, în luna februarie.

„Este perioada când încep zilele cu temperaturi mai ridicate, apoi iarăși vom avea temperaturi scăzute. Și apoi avem temperaturi cu plus doar ziua, însă noaptea, valorile termice sunt scăzute. Culturile de toamnă doar ziua au vegetat un pic, slab. Însă pe timpul nopții sunt în stare de repaus. Culturile pomicole și vița-de-vie se află încă în stare de repaus vegetativ. În partea de sud, deja la sfârșitul lui februarie, așteptăm să reînceapă vegetația la culturi”, a menționat șeful adjunct al Direcției Meteorologie, Tatiana Dabija.

Potrivit meteorologilor, săptămâna trecută au fost înregistrate temperaturi de +16 grade în Fălești. 

Minima absolută a temperaturii aerului în luna februarie a constituit -32ºC, la Bălți, în 1954, iar maxima absolută a atins +23 la Tiraspol, acum 29 de ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău