METEO | Cum va fi vremea în ultima săptămână din ianuraie și care sunt riscurile pentru culturile agricole

  • 26 Ianuarie 14:44
METEO | Cum va fi vremea în ultima săptămână din ianuraie și care sunt riscurile pentru culturile agricole

Următoarele zile, ultimele din luna ianuarie, vor fi determinate de temperaturi generoase, caracteristice unei primăveri grăbite, cu cer  însorit, fără precipitaţii substanţiale, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), cea de-a doua lună a iernii, miezul anotimpului, va finaliza cu valori termice încadrate între 4-12 grade Celsius, în timpul zilei. Noaptea, mercurul termometrului va coborî până la 0 grade, în mare parte menţinându-se pe indicatori pozitivi, până la 5 grade cu plus, potrivit sursei citate

Săptămâna va fi caracterizată de cer variabil, preponderent cu soare, însă marţi, 28 ianuarie, în centrul şi sudul ţării sunt posibile ploi de scurtă durată.  Surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului au explicat pentru MOLDPRES că anume în aceste zone precipitaţiile sunt cele mai aşteptate, deoarece în această parte a ţării sunt înregistrate mai multe terenuri compromise de condiţii meteorologice, în special de secetă.

Potrivit specialiştilor de la SHS, în luna ianuarie culturile de toamnă se află în fond în stare de repaus vegetativ, însă în anii cu iarnă blândă pentru culturile ce iernează sunt periculoase moinele. Acestea sunt fenomene frecvente pe teritoriul ţării. Cele mai periculoase sunt moinele cu temperatură medie zilnică de +5ºC şi mai ridicată. În timpul acestora are loc reluarea vegetaţiei culturilor de toamnă şi a celor pomicole, fiind posibilă vătămarea ulterioară a lor în cazul scăderii bruşte a temperaturii. Numărul de zile cu moină în luna ianuarie constituie în medie pe ţară  12-18 zile.

Până la finele lunii ianuarie a fost extinsă şi avertizarea de gheaţă subţire. Astfel, Centrul Hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat a lăsat în vigoare până pe 31 ianuarie avertizarea referitor la pericolul ce îl prezintă formaţiunile de gheaţă, create în bazinele acvatice, şi a atenţionat părinţii, care au copii minori, precum şi amatorii pescuitului de iarnă să fie prudenţi.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
-1 °C
nori împrăștiați
Umiditate:46 %
Vint:3,6 m/s
Thu
6 °C
Fri
8 °C
Sat
10 °C
Sun
9 °C
Mon
7 °C

Curs oficial BNM 01 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9619 -0.1533
USD 18.2258 0.0549
RON 4.1351 -0.0307
UAH 0.6569 0.0096
RUB 0.2334 0.0059
Arhivă Radio Chișinău