METEO | Cum va fi vremea în ultima săptămână din ianuraie și care sunt riscurile pentru culturile agricole

  • 26 Ianuarie 2020 14:44
METEO | Cum va fi vremea în ultima săptămână din ianuraie și care sunt riscurile pentru culturile agricole

Următoarele zile, ultimele din luna ianuarie, vor fi determinate de temperaturi generoase, caracteristice unei primăveri grăbite, cu cer  însorit, fără precipitații substanțiale, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), cea de-a doua lună a iernii, miezul anotimpului, va finaliza cu valori termice încadrate între 4-12 grade Celsius, în timpul zilei. Noaptea, mercurul termometrului va coborî până la 0 grade, în mare parte menținându-se pe indicatori pozitivi, până la 5 grade cu plus, potrivit sursei citate

Săptămâna va fi caracterizată de cer variabil, preponderent cu soare, însă marți, 28 ianuarie, în centrul și sudul țării sunt posibile ploi de scurtă durată.  Surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au explicat pentru MOLDPRES că anume în aceste zone precipitațiile sunt cele mai așteptate, deoarece în această parte a țării sunt înregistrate mai multe terenuri compromise de condiții meteorologice, în special de secetă.

Potrivit specialiștilor de la SHS, în luna ianuarie culturile de toamnă se află în fond în stare de repaus vegetativ, însă în anii cu iarnă blândă pentru culturile ce iernează sunt periculoase moinele. Acestea sunt fenomene frecvente pe teritoriul țării. Cele mai periculoase sunt moinele cu temperatură medie zilnică de +5ºC și mai ridicată. În timpul acestora are loc reluarea vegetației culturilor de toamnă și a celor pomicole, fiind posibilă vătămarea ulterioară a lor în cazul scăderii bruște a temperaturii. Numărul de zile cu moină în luna ianuarie constituie în medie pe țară  12-18 zile.

Până la finele lunii ianuarie a fost extinsă și avertizarea de gheață subțire. Astfel, Centrul Hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat a lăsat în vigoare până pe 31 ianuarie avertizarea referitor la pericolul ce îl prezintă formațiunile de gheață, create în bazinele acvatice, și a atenționat părinții, care au copii minori, precum și amatorii pescuitului de iarnă să fie prudenți.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău