Meta a eliminat o rețea de pagini cu știri false în limba rusă, care viza publicul din Republica Moldova în ajun de alegeri

  • 11 Octombrie 15:29
Meta a eliminat o rețea de pagini cu știri false în limba rusă, care viza publicul din Republica Moldova în ajun de alegeri

Meta anunță că a eliminat un grup de conturi și grupuri care viza publicul vorbitor de limbă rusă din Republica Moldova pentru încălcarea politicii platformei privind comportamentul neautentic coordonat, transmite Reuters.

Operațiunea s-a axat pe mai multe surse de știri false în limba rusă, care se prezentau drept entități independente, prezente pe mai multe servicii de internet, inclusiv pe platformele Meta (Facebook, Instagram), Telegram, Ok.ru și TikTok, potrivit sursei citate

Astfel, Meta a eliminat șapte conturi de Facebook, 23 de pagini, un grup și 20 de conturi pe Instagram pentru încălcarea politicii împotriva comportamentului neautentic coordonat. Această rețea provenea, în principal, din regiunea transnistreană și viza publicul vorbitor de limbă rusă din Republica Moldova.

Am eliminat această campanie înainte ca ei să poată construi audiențe autentice pe aplicațiile noastre”, subliniază Meta. 

Această operațiune s-a axat pe aproximativ o duzină de surse fictive de știri în limba rusă, care s-au dat drept entități independente prezente pe mai multe servicii de internet, inclusiv pe ale noastre, Telegram, OK (Odnoklassniki) și TikTok. Printre acestea se numărau mărci precum Tresh Kich, Moldovan Mole, Insider Moldova, Gagauzia on Air. Persoanele din spatele acestei activități foloseau conturi false pentru a gestiona paginile, pentru a posta conținut și pentru a direcționa oamenii către canalele off-platform ale acestei operațiuni, în principal pe Telegram.

Aceștia au postat conținut original, inclusiv caricaturi, despre noutăți și evenimente geopolitice referitoare la Republica Moldova, incluzând critici la adresa președintei Maia Sandu, a politicienilor pro-europeni și a legăturilor strânse dintre Republica Moldova și România. Totodată, aceștia postau comentarii de susținere a partidelor pro-ruse din țară, inclusiv o mică parte a acestora făcând referire la oligarhul fugar Ilan Șor și la partidul său. Operatorii au postat, de asemenea, despre oferirea de bani și cadouri, inclusiv mâncare și bilete la concerte, dacă oamenii din Republica Moldova îi urmăresc pe rețelele de socializare sau fac graffiti cu numele de marcă ale brandurilor.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:5,14 m/s
Sat
14
Sun
12
Mon
13
Tue
13
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău