Meta a destructurat o rețea de dezinformare despre războiul din Ucraina

  • 27 Septembrie 2022 17:58
Meta a destructurat o rețea de dezinformare despre războiul din Ucraina

Meta, compania-mamă a Facebook și Instagram, a anunțat marți că a destructurat o importantă rețea de dezinformare despre războiul dus de Rusia în Ucraina, relatează AFP.

Operațiunea rusă a început în mai și a vizat în principal Germania, dar și Franța, Italia, Ucraina și Marea Britanie, a explicat David Agranovich, un reprezentant al Meta, în cadrul unei discuții cu jurnaliștii.

În centrul operațiunii se aflau circa 60 de site-uri care imitau site-urile unor media cunoscute, printre care ziarele germane Spiegel și Bild, cotidianul englez The Guardian sau agenția italiană de presă ANSA.

Rețeaua rusă posta acolo articole care criticau Ucraina și pe refugiații ucraineni sau susțineau Rusia, după care le distribuia pe YouTube, Facebook, Instagram, Telegram, Twitter sau site-uri de petiții online.

Însă unii jurnaliști de investigație au început să pună la îndoială autenticitatea acestor site-uri, determinând Meta să deschidă propria anchetă.

"Probabil este vorba de cea mai importantă și mai complexă operațiune de origine rusească pe care am întrerupt-o de la începutul războiului din Ucraina", existând "o combinație cu adevărat neobișnuită de sofisticare și de forță brută", potrivit lui Agranovich.

Pe de o parte, imitarea unor site-uri existente, în mai multe limbi, a necesitat "o investiție tehnică și lingvistică importantă", a spus el, transmite Agerpres.

Pe de altă parte, răspândirea de articole pe rețelele de socializare s-a făcut în special prin achiziția de publicitate sau de conturi false care nu au avut mare succes, fiind adesea detectate automat de sistemele de alertă ale Meta.

În total, compania californiană a precizat că a blocat 1.633 de conturi, 793 pagini și un grup pe Facebook, precum și 29 de conturi pe Instagram.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău