Meșterul popular Ecaterina Popescu: ”Prin covorul autentic, vom dăinui ca neam”

  • 04 Ianuarie 2022 19:29
Meșterul popular Ecaterina Popescu: ”Prin covorul autentic, vom dăinui ca neam”

Pentru directorul Complexului de meșteșuguri „Artă Rustică” din Clișova Nouă, raionul Orhei, Ecaterina Popescu, 2021 a fost un an în care a reușit să completeze colecția de covoare cu noi modele confecționate în stil tradițional, basarabean, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Ecaterina Popescu a menționat că scopul de bază al instituției pe care o conduce este restabilirea motivelor și tehnicilor tradiționale de confecționare a scoarței basarabene din secolele XVIII-XIX. ”Este vorba de acel covor autentic care constituie parte a tezaurului nostru cultural. În anul trecut, am reușit să promovăm identitatea noastră culturală peste hotare. Astfel, lucrările noastre au completat standul  R. Moldova la expoziția din Dubai. Am fost prezenți cu trei covoare cu motivul pomul vieții, precum și cu un covor cu brandul  turistic al Moldovei. De asemenea, am participat la Zilele Chișinăului în orașul Buzău, România, cu o parte din colecția noastră de covoare, care a impresionat publicul”, a precizat Ecaterina Popescu.

Potrivit sursei citate, tot în 2021 Complexul ”Artă Rustică” a organizat ateliere de creație pentru copiii din cele trei localități ale comunei: Clișova Nouă, Ciocâlteni și Fedoreuca. ”La bază au stat atelierele de cusut și de brodat, un atelier de pictură, precum și unul de perfecționare a dicției copiilor cu citire expresivă. Atelierul de pictură a fost condus de specialiști de la Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova, iar cel de dicție și citire expresivă – de colaboratori ai Bibliotecii Municipale ”B. P. Hasdeu””. De asemenea, am participat la festivaluri naționale și internaționale. Unul dintre acestea a fost cel de artă populară din Rezina. Am convenit să mergem cu o expoziție la Roma, dar ea a fost amânată pentru luna martie”, a mai spus cunoscutul meșter popular.

În cadrul Complexului ”Artă Rustică” sunt practicate mai multe meșteșuguri: tricotatul, croșetatul tradițional, broderia tradițională, confecționarea încălțămintei tradiționale (a opincuțelor), țesutul pe orizontală și verticală. Tot aici, funcționează un muzeu al covorului cu multe exponate, Centrul de instruire - cu sala de șezători, un muzeu viu sau întreprinderea meșteșugărească ”RusticArt”, o sală de expoziții cu două secții: port popular și covor autentic și Casa Mare ca exponat muzeistic.

Ecaterina Popescu s-a născut la 4 aprilie 1954 în satul Clișova Nouă, Orhei. A absolvit Școala Pedagogică din Orhei și Universitatea de Stat ”A. Russo” din Bălți. A fost profesoară, primar al satului Clișova Nouă.  În 2001 a fondat Complexul de Meșteșuguri ”Artă Rustică”. A participat la organizarea a șapte ediții ale Festivalului Covorului Basarabean. Este deținătoare a titlului onorific ”Meșter Faur”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:3,09 m/s
Sat
26
Sun
26
Mon
25
Tue
26
Wed
27
Arhivă Radio Chișinău