Meserii de lux pe litoralul românesc. Peste 1.000 de euro, salariul de barman (VIDEO)

  • 21 Aprilie 2018 12:19
Meserii de lux pe litoralul românesc. Peste 1.000 de euro, salariul de barman (VIDEO)

Sezonul estival în România se deschide în mai puțin de două săptămâni. Litoralul va fi plin, dar există o problemă. Ospătarii, barmanii și cameristele nu mai acceptă orice salariu. Aceștia cer hotelierilor sau patronilor de restaurante chiar și peste o mie de euro lunar. În cazul unora, peste salariu se adaugă și asigurarea unui loc de cazare plus mese.

Așa se face că înainte de începutul sezonului, doar 40% dintre posturi sunt ocupate, relatează Digi24.

 

Anul acesta, la interviurile de angajare, candidații au avut cerințe bine stabilite și au negociat la sânge cu patronii.

Angajat: Când mergi la o angajare trebuie să ai o tehnică de negociere și trebuie să te bazezi pe ceea ce faci.

Angajat: Salariul pe care l-am discutat la angajare a fost și cel de încadrare. S-a menținut pe perioada contractului iar de la an la an, a fost în fiecare an o creștere de salariu.

Angajată: Am cerut un salariu care mi s-a acordat. Un salariu bun și sunt mulțumită de condițiile de muncă.

Patronii de hoteluri se plâng că mulți cei care au venit până acum să se angajeze au cerut bani mulți pentru sezon. Pe unii i-au refuzat, cu alții au negociat. Spre exemplu, o cameristă la un hotel de 4 stele câștigă în jur de 320 de euro la care se adaugă decontarea transportului, un recepționer la 4 stele are un venit lunar de 385 de euro, iar un bucătar este plătit cu 850 de euro.

Nicolae Bucovală, hotelier 3 stele: Salariile se vor situa undeva între 1500, 1600 net pe vară. Dar în afară de asta au și o groază de facilități.

Mihai Moisescu, hotelier 4 stele: De obicei cer mai mult, de la an la an cer mai mult.

Patronii de restaurante spun că ospătarii și barmanii calificați preferă să lucreze în străinătate, pe bani mai mulți.

George Țicu, manager restaurant: În loc de 22 de ospătari avem 11, în loc de 24 de bucătari aveam aproape, să zic, o tură, mai puțin de o tură, pe bar din 6 barmani am reușit să găsim 4.

Anca Nedea: Criza s-a acutizat de la an la an, suntem la nici o săptămână deschidere pentru litoralul românesc, deci primul boom, pachetul de 1 mai, și nu avem nici măcar 50% din forța de muncă necesară acoperită.

În nordul stațiunii Mamaia un barman pretinde de la viitorul angajator chiar și peste o mie de euro lunar. Și cum mulți nu-și permit să le dea aceste sume, atunci alternativa este să angajeze oameni mai slab pregătiți și să îi învețe meseria la locul de muncă.

Dragoș Răducanu, vicepreședinte FPTR: Tarifele pe care noi le practicăm la hoteluri nu ne permit să dăm la o persoană necalificată sau cu calificare inferioară 500 de euro.

Pe litoral, de 1 mai sunt așteptați în jur de 50.000 de turiști.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău