Mesajul lui Titus Corlățean cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni

  • 02 Decembrie 2013 15:44
Mesajul lui Titus Corlățean cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni

Sărbătoarea Zilei Românilor de pretutindeni, celebrată de ziua Sfântului Andrei, Apostolul românilor, îmi oferă prilejul să urez La mulți ani tuturor românilor care trăiesc în afara granițelor țării și celor care poartă numele patronului spiritual al poporului român. Această zi este una specială pentru noi toți, zi stabilită ca sărbătoare prin…

Sărbătoarea Zilei Românilor de pretutindeni, celebrată de ziua Sfântului Andrei, Apostolul românilor, îmi oferă prilejul să urez La mulți ani tuturor românilor care trăiesc în afara granițelor țării și celor care poartă numele patronului spiritual al poporului român. Această zi este una specială pentru noi toți, zi stabilită ca sărbătoare prin Legea nr. 299 din anul 2007, al cărui inițiator în Parlamentul României am avut onoarea să fiu.

Trebuie să mulțumim înaintașilor noștri, dar în egală măsură și românilor care astăzi trăiesc pe aceste pământuri, precum și românilor de pretutindeni, pentru că poartă în suflet dragostea de țară, patriotismul, iubirea pentru valorile naționale, pentru istoria și pentru cultura română.

Fără un teatru național, fără un muzeu românesc, fără o catedră de istorie românească la universitate, fără o bibliotecă românească, fără o biserică acolo unde trăiesc români, oriunde în lume, tradițiile neamului nostru riscă să se piardă. Vă asigur de sprijinul nostru, al Ministerului Afacerilor Externe, ca acest lucru să nu se întâmple!

Valorile care i-au însuflețit pe români în 1918 sunt la fel de prezente și astăzi în spiritul românilor, al românilor din țară și de pretutindeni. Așa cum spunea Iuliu Maniu, „singura noastră forță care ne poate ține în viitor e aceea provenită din unirea tuturor românilor”. În numele aceluiași ideal al unității și al solidarității trebuie să clădim împreună binele nostru ca națiune europeană.

România este alături de dumneavoastră, românii care trăiesc în afara granițelor țării, în străduințele pe care le depuneți pentru conservarea tradițiilor și a limbii române, pentru a reuși să păstrăm și să facem mai bogată cultura europeană și a statelor în care trăiți. Doresc să vă asigur că românii din afara granițelor țării sunt o prioritate pentru politica externă a României, pentru Ministerul Afacerilor Externe.
Românii de pretutindeni sunt astăzi un vector important de promovare a imaginii României în lume. Comunitățile de români care trăiesc în statele Uniunii Europene, cei din Statele Unite, din Canada, sau din alte părți ale lumii, pot să contribuie la promovarea interesului național al Patriei Mamă. Studenți, profesori, medici, informaticieni, sportivi, artiști și nu numai, românii de pretutindeni au ajuns să fie respectați pentru ceea ce fac, pentru contribuția lor la dezvoltarea societăților în care trăiesc.

Lor le adresez, în această zi de sărbătoare, îndemnul: să construim împreună, destinul României de mâine !

Fie ca spiritul sărbătorilor ce se apropie să vă lumineze gândul și să vă găsească liniștiți și încrezători în pragul Noului An!

La mulți ani, românilor de pretutindeni !

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău