Mesajul Ceciliei Malmström înaintea vizitei în R. Moldova

  • 22 Octombrie 2015 11:30
Mesajul Ceciliei Malmström înaintea vizitei în R. Moldova

Sunt în drum spre Chișinău, capitala Moldovei. Aceasta va fi prima dată când voi călători acolo în calitate de comisar pentru comerț, dar am mai fost acolo înainte. Am fost foarte fericită că am avut posibilitatea, în calitate de comisar pentru afaceri interne, în aprilie anul trecut, să ofer posibilitatea cetățenilor din Republica Moldova de a călători…

Sunt în drum spre Chișinău, capitala Moldovei. Aceasta va fi prima dată când voi călători acolo în calitate de comisar pentru comerț, dar am mai fost acolo înainte. Am fost foarte fericită că am avut posibilitatea, în calitate de comisar pentru afaceri interne, în aprilie anul trecut, să ofer posibilitatea cetățenilor din Republica Moldova de a călători fără vize în UE.

Datorită acestui fapt, sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au putut să se bucure de călătorii fără viză în UE.

Moldova este o țară care face parte din Parteneriatul Estic al UE. Acum un an, a intrat in vigoare Acordul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA). Acesta a redus barierele din calea comerțului și a asigurat creșterea exporturilor moldovenești în UE, chiar dacă țara trece prin vremuri dificile din punct de vedere economic.

DCFTA este important, pentru că mai mult de jumătate din totalul exporturilor din Republica Moldova merg în UE și există acum un mare potențial pentru creștere, sporirea numărului de locuri de muncă și dezvoltarea economică, acordul fiind precum o injecție de vitamine pentru economia moldovenească. De asemenea, acordul promovează investițiile străine în țară, care pot stimula în continuare creșterea economică.

Dar nu totul este roz. Recent, a avut loc un scandal bancar de proporții, iar R. Moldova se confruntă cu restricții comerciale cu parteneri importanți, fapt ce frânează dezvoltarea și a încetinit ritmul reformelor. Mă duc acolo pentru a confirma faptul că UE oferă asistență în mod continuu pentru a ajuta la procesul de reformă.

Îndecursul vizitei de astăzi și de mâine la Chișinău, mă voi întâlni cu președintele, prim-ministrul, ministrul de Externe și ministrul Economiei. Mesajul meu la aceste ședințe va fi că UE are un parteneriat puternic cu Republica Moldova, și că mă bucur că DCFTA a fost adoptat acum un an. Există, totuși, lucruri semnificative de realizat - programul de reformă trebuie repus în forță, iar lupta împotriva corupției trebuie să continue. UE își reconfirmă angajamentele față de partenerii estici și va face tot ce-i stă în putere pentru a-i sprijini în eforturile lor de reformă.

Sursa: http://ec.europa.eu/commission/2014-2019/malmstrom/blog/morning-flight-moldova_en

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău