Mesajele anti-fumat, duse la un nou nivel: avertisment pe fiecare țigară, pentru a descuraja fumătorii

  • 02 Octombrie 2019 14:30
Mesajele anti-fumat, duse la un nou nivel: avertisment pe fiecare țigară, pentru a descuraja fumătorii

Studii recente arată că avertizările precum „minute din viață pierdute” scrise direct pe țigări i-ar putea ajuta pe fumători să scape de obiceiul extrem de periculos, informează MEDIAFAX, care citează The Guardian.

Aaron Drovandi, de la Universitatea James Cook din Queensland, este autorul unui proiect de cercetare asupra controlului tutunului. Peste 2.000 de fumători și nefumături au fost implicați în studiul care a experimentat cu măsuri inovatoare de a încuraja oamenii să renunțe la fumat.

Drovandi a ajuns la concluzia că, în ciuda faptului că australienii au renunțat în număr mare la fumat, avertismentele existente deja pe pachetele de țigări sunt mai puțin eficiente pentru fumători.

Majoritatea fumătorilor au devenit desensibilizați la avertizările care au fost introduse în 2010 printr-un proiect legislativ în premieră în Australia. Chiar dacă avertismentele introduse pe pachetele de țigări au încurajat mulți oameni să nu se apuce de fumat, mulți fumători au declarat că avertismentele sunt reprezintă un factor destul de slab de descurajare.

„Acest lucru s-a întâmplat din cauza expunerii repetitive”, a spus Drovandi. „Dacă te uiți la o imagine dezgustătoare de mai multe ori, la un moment nu te va mai afecta”, a adăugat acesta.

„Avertismentele de pe pachetele de țigări au rămas neschimbate. Sunt cu siguranță explicite, dar dacă ne uităm la ele în continuu, imaginile își pierd din impact”, a mai spus Drovandi.

Avertismentele precum „minute pierdute din viață” – care ar arăta minutele care dispar în timp ce țigara arde – au avut cel mai mare impact asupra participanților la studiu.

„Noutatea acestor avertizări pe țigările individuale a fost aproape de două ori mai eficientă decât avertizările de pe pachete, acest fenomen fiind găsit la un număr mare de participanți de toate vârstele”, a declarat Drovandi.

Legile Australiei cu privire la împachetarea țigărilor au fost contestate fără succes de către companiile de tutun, iar de atunci au fost preluate și de alte țări precum Marea Britanie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8
Câțiva nori
Umiditate:87 %
Vint:0,5 m/s
Wed
13
Thu
15
Fri
15
Sat
15
Sun
15

Curs oficial BNM 26 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3244 0.0321
USD 17.7272 0.0335
RON 3.9914 0.0079
UAH 0.6595 -0.0028
RUB 0.2478 0.0013
Arhivă Radio Chișinău