Merkel și Macron au convenit pentru un buget al zonei euro

  • 19 Iunie 2018 19:30
Merkel și Macron au convenit pentru un buget al zonei euro

Cancelarul german, Angela Merkel, și președintele francez, Emmanuel Macron, au convenit marți asupra creării unui buget comun al zonei euro și au avansat o propunere comună ce vizează aspecte ale crizei migrației, decizii anunțate la o conferință de presă comună după întrevederea lor desfășurată în cadrul Consiliului ministerial franco-german, care a avut loc la Meseberg, relatează agențiile AFP, EFE și Reuters.

Președintele francez pledează de mult timp pentru constituirea unui buget al zonei euro, ca instrument de solidaritate și de stabilitate pentru cele 19 state care folosesc moneda comună, dar față de care Berlinul a manifestat până în prezent anumite rezerve.

Un asemenea buget ar putea deveni efectiv în anul 2021, odată cu începerea viitorului cadru financiar multianual al UE. Dar cei doi lideri nu au oferit detalii despre acest subiect, Macron afirmând că astfel ei doresc să lase spațiu pentru negociere cu ceilalți membri ai zonei euro, miniștrii de finanțe urmând să stabilească până la finele anului în curs aceste detalii, în principal suma bugetului și modalitatea de finanțare a lui.

'Ne angajăm în favoarea unui buget al zonei euro', a confirmat Merkel la conferința de presă comună cu Macron. Ea a mai menționat că acest buget va fi implementat în 'paralel' cu cadrul bugetar multianual al UE și va avea ca obiectiv 'convergența' între țări, în timp ce Mecanismul European de Stabilitate (ESM) va fi pentru zona euro 'un instrument suplimentar' pentru asigurarea stabilității și rezolvarea problemelor privind lichiditățile.

Merkel a mai menționat în același context că va trebui definitivată și uniunea bancară, pentru care mai trebuie convenit un al treilea pilon, respectiv fondul de garantare a depozitelor bancare.

Cancelarul german a admis că negocierea cu Franța privind reforma zonei euro a fost 'cea mai complicată' dintre cele conduse concomitent de guvernul ei în perspectiva Consiliului European din 28-29 iunie, dar a apreciat că în final au 'găsit o soluție bună'.

Un alt subiect important pe agenda acestei reuniuni și pe cea a summitului european este criza provocată de valul de migranți ce se intensifică din nou. Partidul bavarez partener al Uniunii Creștin-Democrate (CDU) a cancelarului german Angela Merkel i-a cerut luni acesteia din urmă să negocieze în două săptămâni o soluție europeană pentru problema migrației, în lipsa unei asemenea soluții liderul Uniunii Creștin-Sociale (CSU) și totodată ministru de interne, Horst Seehofer, urmând să dispună închiderea frontierelor Germaniei pentru migranți.

Astfel, propunerea comună avansată marți de Merkel și Macron include consolidarea frontierelor externe ale UE, inclusiv prin suplimentarea personalului agenției Frontex, și elaborarea de măsuri pentru ca migranții să nu poată cere azil în mai multe țări, ci doar în țara de intrare.

Un punct convenit în acest sens este încheierea de acorduri între principalele state ale UE afectate de valul migrator, pentru ca solicitanții de azil să fie retrimiși în prima țară unde au fost înregistrați, a precizat Macron. 'Este filosofia pe care o susținem fiecare (Franța și Germania n.red) (...) și vom avansa cu toți partenerii pe acest subiect', a promis el.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău