Merkel dorește o primire ''controlată'' în UE a refugiaților afgani ''vulnerabili''; CE caută căi ''legale și sigure'' pentru aceștia

  • 17 August 2021 18:35
Merkel dorește o primire ''controlată'' în UE a refugiaților afgani ''vulnerabili''; CE caută căi ''legale și sigure'' pentru aceștia

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat marți favorabilă găsirii unor ''opțiuni sigure'' pentru afganii care părăsesc Afganistanul în țările vecine acestuia și numai ca un pas ulterior primirii ''controlate'' în Uniunea Europeană a refugiaților afgani ''deosebit de vulnerabili'' care fug de regimul taliban, recunoscând însă că un acord în acest sens în cadrul UE va fi greu de obținut, consemnează agențiile AFP și EFE.

Angela Merkel, a cărei țară a primit în anii 2015-2016 peste un milion de migranți, a apreciat la o conferință de presă comună cu omoloaga sa estonă Kaja Kallas că ''înainte de a vorbi de contingente (de refugiați în UE) trebuie studiate opțiunile sigure în țările vecine'' Afganistanului. ''În a doua etapă, am putea reflecta dacă persoane în mod special vulnerabile trebuie să vină în Europa (...) într-un mod controlat'', a adăugat ea.

Șefa guvernului german aflat la finalul ultimului mandat a admis însă că un acord european va fi greu de obținut. ''Este un punct slab al UE că încă nu am reușit crearea unei politici comune de azil'', a indicat Merkel, susținând că ''trebuie să continuăm să lucrăm cu rigoare'' asupra acestui capitol.

Dar pe lângă opoziția unor state membre ale UE față de o politică comună de azil, care ar implica stabilirea de cote de refugiați sau relaxarea regulilor privind azilul, și în Germania tot mai multe voci se pronunță împotriva repetării scenariului din 2015-2016, după ce politica ușilor deschise față de migranți susținută atunci de Merkel a destabilizat tabăra sa conservatoare și a permis afirmarea extremei drepte.

Ministrul de externe german, Heiko Maas, a declarat, tot marți, că Berlinul a suspendat ajutorul pentru Afganistan și va discuta cu partenerii săi europeni oferirea de asistență țărilor vecine acesteia în cazul unui aflux de refugiați.

În acest timp, Comisia Europeană a transmis că se ocupă de găsirea unor căi ''sigure și legale'' pentru venirea în UE a cetățenilor afgani vulnerabili și în același timp de buna gestionare a frontierelor UE.

''Lucrăm la o abordare integrală pentru tratarea actualei crize din Afganistan, care va trebui să includă necesitatea oferirii de căi sigure și legale pentru persoanele vulnerabile și în același timp abordarea riscurilor migrației ilegale și garantarea gestiunii frontierelor noastre'', a declarat Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

La rândul său, șeful echipei de purtători de cuvânt ai Comisiei Europene, Eric Mamer, a vorbit despre politica comună de azil propusă de această instituție, el susținând că ''ceea ce arată această criză este necesitatea ca statele membre să avanseze în discuțiile asupra acestui pact privind migrația și azilul''.

După ce talibanii au preluat din nou puterea în Afganistan duminică, mii de afgani care vor să părăsească țara s-au precipitat la aeroportul din Kabul, unde au avut loc scene dramatice.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău