Merkel asigură că după ce-și va încheia cariera politică nu va intra în afaceri, criticându-l astfel pe Schroeder

  • 21 August 2017 14:16
Merkel asigură că după ce-și va încheia cariera politică nu va intra în afaceri, criticându-l astfel pe Schroeder

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a dat asigurări luni că, după ce cariera sa politică se va încheia, ea nu va accepta un post în domeniul afacerilor, o aluzie la adresa predecesorului său, social-democratul Gerhard Schroeder, care deține o funcție de conducere în cadrul gigantului petrolier rus Rosneft, informează AFP.

"Consider că ceea ce face domnul Schroeder nu este bine, în orice caz nu la Rosneft", a declarat Merkel în timpul unui interviu difuzat pe site-ul popularei publicații Bild. "Atunci când nu voi mai fi cancelar, nu am intenția să accept un post în domeniul afacerilor", a adăugat lidera conservatorilor germani, în campanie pentru un al patrulea mandat în alegerile legislative din 24 septembrie.

Social-democratul german Gerhard Schroeder, cancelar federal din 1998 până la înfrângerea sa de către Angela Merkel, în 2005, este un vechi prieten al președintelui rus Vladimir Putin.

La puțin timp după înfrângerea sa electorală, el a preluat conducerea Comitetului de acționari al societății controlate de Gazprom și care exploatează gazoductul Nord Stream, ce distribuie gaz rusesc în Germania prin Marea Baltică.

Acum, Schroeder va face parte și din Consiliul administrativ al grupului semi-public Rosneft, aflat sub incidența sancțiunilor occidentale din cauza crizei din Ucraina, post ce ar trebui să-i asigure circa 500.000 de dolari (425.000 de euro) pe an, impozabili.

Această nouă funcție, care se adaugă apelurilor sale în vederea ridicării sancțiunilor împotriva Rusiei, i-a atras critici în Germania, inclusiv în tabăra social-democrată, stingherită de acest subiect în plină campanie electorală.

Candidatul SPD, Martin Schulz, a dat asigurări că i-a comunicat lui Schroeder dezacordul său, în timp ce conservatorii îl acuză pe fostul cancelar că "s-a vândut" Rusiei lui Putin.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău