Merkel a vorbit cu Putin la telefon despre războiul din Siria și cel din Ucraina

  • 29 Decembrie 2018 09:57
Merkel a vorbit cu Putin la telefon despre războiul din Siria și cel din Ucraina

Cancelarul german Angela Merkel a avut vineri o discuție telefonică cu președintele rus Vladimir Putin despre războiul din Siria și conflictul din estul Ucrainei, relatează dpa.

Convorbirea s-a axat pe formarea unui comitet constituțional în Siria și pe retragerea trupelor americane din această țară, potrivit unui comunicat făcut public de purtătoarea de cuvânt a guvernului german Ulrike Demmer.

Cei doi lideri au convenit "că dezvoltarea continuă a unui proces politic pentru a pune capăt conflictului în Siria trebuie urmărită cu forță".

Convorbirea telefonică a avut loc în contextul în care Turcia continuă să-și întărească posturile militare de la frontiera cu Siria și se pregătește de o posibilă ofensivă împotriva kurzilor în nordul țării.

Turcia este împotriva unora dintre luptătorii kurzi, care sunt sprijiniți de SUA. Washingtonul a anunțat însă săptămâna trecută că a început retragerea trupelor din Siria.

Angela Merkel a salutat și armistițiul la care s-a ajuns pentru ziua de sâmbătă, începând cu ora locală 00:01 (22:01 GMT), în zona de conflict din estul Ucrainei.

De asemenea, cancelarul german s-a pronunțat în favoarea eliberării de către Rusia a marinarilor ucraineni luați prizonieri luna trecută, după ce Garda de coastă rusă a deschis focul și a capturat trei nave militare ucrainene în Marea Neagră, în apropiere de strâmtoarea Kerci.

Situația în regiune s-a calmat între timp, dar 24 de membri ai Forțelor navele ucrainene continuă să se afle în detenție în Rusia, unde ar putea fi condamnați la pedepse de până la șase ani de închisoare.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău