Mere de 20 de dolari bucata. Black Diamond, un soi extrem de rar de culoarea violetă închis (foto)

  • 17 Decembrie 2018 15:45
Mere de 20 de dolari bucata. Black Diamond, un soi extrem de rar de culoarea violetă închis (foto)

Merele pot avea pielița de diferite culori: roșie, galbenă, verde, roz. Culoarea roșie e definită datorită antocianilor, niște pigmenți, coloranți naturali ce se acumulează pe măsura creșterii fructului. Chiar dacă aceste varietăți sunt bine cunoscute și solicitate de către consumatori, noul soi, recent apărut pe piață, a devenit extrem de popular, mai ales în China.

Portalul agrobiznes.md, scrie că aceste mere ca și cele obișnuite, sunt bogate în minerale și vitamine, însă sunt mult mai crocante și gustoase. Black Diamond este o varietate de mere Hua Niu. Apărut în Noua Zeelandă, a devenit rapid popular și în China, unde a fost plantat în Nyingchi, Tibet. S-a dezvoltat în continuare datorită unui mediu natural favorabil și a tehnologiilor speciale de altoire cunoscute de fermierii locali.

Merele Black Diamond sunt de culoare violetă închis, au un luciu frumos și o textură plăcută. Pielița fructelor lucește ca un diamant, datorită ei soiul și-a primit și denumirea. Este impresionant faptul că, acest soi nu necesită polenizare, este rezistent la frig și are o protecție naturală împotriva paraziților și insectelor. 

Cu toate acestea, merele sunt considerate rare, deoarece cresc în zonele muntoase la o altitudine de 3500 de metri deasupra nivelului mării. Ele trebuie expuse la o cantitate mare de lumină solară și radiații ultraviolete. Aceste cerințe ecologice unice fac livezile de mere din Nyinchi un mediu ideal pentru cultivarea acestui soi.

În anul 2011, fermierii din regiunea respectivă, au înființat o livadă cu o suprafață de aproximativ 50 de hectare. În 2012, au plantat pomii de mere și în următorii trei ani au muncit din greu pentru a le crește. Cei 20 de mii de pomi au intrat pe rod în 2015. Producția din acest an a fost de aproximativ 50 de tone. Merele Black Diamond apar pe piață la sfârșitul lunii octombrie și sunt vândute timp de aproximativ două luni.

În plus, numai 30% din merele negre coapte corespund standardelor stricte cu privire la culoarea acestora. În consecință, producția totală de mere este extrem de scăzută. Datorită exclusivității și a prețurilor ridicate, aceste mere nu sunt prima alegere în rândul consumatorilor obișnuiți. Fermierii sunt conștienți de acest lucru, astfel, preferă să crească alte fructe care au o cerere mai mare pe piață.

Producătorii chinezii însă au găsit o soluție perfectă, transformând producția limitată într-o afacere profitabilă. Au promovat merele negre, ce au devenit în scurt timp un produs exclusiv. Acestea sunt vândute în pachete cadou a câte 6 sau 8 bucăți, iar prețul acestora ajunge până la 20 de dolari per bucată. Clienții care doresc să le achiziționeze trebuie să facă o comandă în prealabil.

Sursa: agrobiznes.md

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău