Memorandumul cu UE privind asistența macrofinanciară, ratificat

  • 11 Septembrie 2020 09:39
Memorandumul cu UE privind asistența macrofinanciară, ratificat

Memorandumul de înțelegere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară în valoare de până la o sută de milioane de euro a fost ratificat de Parlament. Obiectivul asistenței macrofinanciare este de a atenua nevoile bugetare ale țării, transmite IPN.

Memorandumul prevede lista de condiționalități care urmează a fi îndeplinite pentru debursarea resurselor de împrumut oferite de Uniunea Europeană. Memorandumul conține șase condiționalități pe domenii precum climatul de afaceri, buna guvernare, lupta împotriva corupției și gestionarea finanțelor publice.

Ca urmare a realizării condiționalităților incluse în memorandum, Republica Moldova va obține resurse financiare în două tranșe. Durata acordării împrumutului este de maxim 12 luni, urmând a fi debursat în perioada 2020 - 2021. Debursarea primei tranșe este necondiționată, în timp ce tranșa a doua va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor memorandumului. Împrumutul va fi acordat pentru maximum 15 ani, iar rata dobânzii va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piața financiară internațională.

Deputații au mai votat ratificarea Acordului-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea Proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 și suport pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii”. Potrivit acordului, Moldova va contracta un împrumut în valoare de circa 70 de milioane de euro. Proiectul va fi structurat în două componente: sănătate și suport pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii.

Pentru sistemul de sănătate vor fi alocate 40 de milioane de euro. Sursele financiare vor fi utilizate pentru achiziția echipamentelor medicale și a materialelor consumabile, reabilitarea unităților medicale, precum și mobilizarea de expertiză suplimentară pentru a asigura un răspuns de urgență la COVID-19.

Pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii vor fi destinate 30 de milioane de euro. Finanțarea va fi alocată pentru capitalul circulant și nevoile de investiții ale întreprinderilor afectate de criză, ajutându-le să păstreze locurile de muncă.

Maturitatea maximă a creditului pentru componenta sănătate este de 15 ani și, respectiv, șase ani pentru componenta întreprinderile micro, mici și mijlocii.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău