Membrii CSE vor veni la raport în Parlament după încheierea stării de urgență

  • 01 Aprilie 16:00
Membrii CSE vor veni la raport în Parlament după încheierea stării de urgență

Parlamentul va institui un instrument de ordin procedural, prin care să se asigure un control eficient asupra dispozițiilor emise de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE). Un proiect de lege, care prevede acest lucru, a fost votat astăzi în prima lectură de Legislativ, comunică MOLDPRES.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea PAS, în contextul executării unei Hotărâri a Curții Constituționale. Acesta se referă la reglementarea procedurii de exercitare a controlului parlamentar asupra dispozițiilor și ordinelor emise de Comisia pentru Situații Excepționale. Respectiv, după expirarea perioadei stării de urgență, CSE va prezenta un raport în plenul Parlamentului despre acțiunile și măsurile adoptate. Ulterior, legislativul va decide asupra prelungirii duratei stării de urgență, precum și asupra extinderii sau restrângerii ariei de acțiune a acesteia.

Documentul mai prevede completarea Legii privind regimul stării de urgență, de asediu și de război cu noi măsuri aplicabile pe durata stării de urgență: instituirea unui regim special de activitate pentru punctele de trecere a frontierei de stat, reglementarea admisiei, șederii și documentării străinilor, reprofilarea și schimbarea destinației și modului de activitate a instituțiilor publice și private etc.

În proiectul de lege mai sunt stabilite clar atribuțiile Ministerului Apărării și ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pe perioada stării de urgență.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
17
Arhivă Radio Chișinău