Membrii celulei de teroriști destructurate în Iordania erau susținători ai Statului Islamic

  • 13 August 2018 16:54
Membrii celulei de teroriști destructurate în Iordania erau susținători ai Statului Islamic

Membrii unei celule teroriste uciși sau arestați de forțele de securitate la sfârșitul săptămânii trecute în Iordania "erau susținători ai grupării Stat Islamic (SI)" și planificau alte atacuri în această țară, a anunțat luni ministrul iordanian de interne, informează AFP și dpa, citate de Agerpres.

Vineri, un atac a vizat o patrulă a jandarmeriei însărcinată să asigure securitatea la un festival de muzică în regiunea al-Fuhais, la circa zece kilometri vest de Amman. Un ofițer al jandarmeriei a fost ucis și șase membri ai patrulei au fost răniți, potrivit Ministerului de Interne al Iordaniei.

O doua zi, o unitate a forțelor speciale și a armatei a întreprins un raid în orașul Salt (nord-vest de Amman), ucigând trei suspecți și arestând cinci alte persoane suspectate de implicare în atentat. Patru membri ai forțelor de securitate au fost uciși în timpul acestei operațiuni, potrivit autorităților.

"Intervenția a permis dejucarea unor planuri pentru comiterea unei serii de operațiuni teroriste ce vizau instalații de securitate și reuniuni publice", a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul iordanian de interne Samir Moubaideen, precizând că material folosit în fabricarea de explozivi a fost confiscat la Salt.

Această celulă "nu era afiliată niciunei organizații, însă împărtășea ideologia takfirie (jihadistă) și susținea Daesh", a subliniat ministrul iordanian de interne, folosind acronimul în arabă al SI.

"Cantitatea de exploziv confiscată în timpul raidului este una înspăimântătoare", a subliniat la rândul său ministrul de stat pentru mass-media, Jumana Ghneimat. Explozivii erau gata pentru utilizare și "dotați cu minutare".

Iordania a jucat un rol-cheie în coaliția condusă de SUA împotriva SI în Siria și Irak, țări vecine. Ea a fost lovită de mai multe atentate, dintre care un atentat sinucigaș în 2016 revendicat de SI, care a ucis șapte soldați lângă frontiera siriană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău