Membri ai Guvernului și Parlamentului vor fi instruiți în domeniul planificării familiei

  • 21 Iunie 2017 12:24
Membri ai Guvernului și Parlamentului vor fi instruiți în domeniul planificării familiei

Membri ai Guvernului și ai Parlamentului sunt instruiți în cadrul unor ateliere naționale astăzi, 21 iunie, în domeniul planificării familiei și al drepturilor sexuale și reproductive, transmite IPN.

Ministrul muncii protecției sociale și familiei, Stela Grigoraș, a remarcat că sănătatea sexuală și reproductivă, dar și planificarea familiei au un impact foarte important asupra demografiei. Moldova are nevoie de politici noi, care ar contribui la respectarea drepturilor omului, egalității de gen, dar și în domeniul reproductiv. „Ca țară este important să investim în femei. Trebuie să promovăm politici active pentru suportul populației, în special trebuie să investim în tineri”, a adăugat Stela Grigoraș.

Ministrul sănătății, Ruxanda Glavan, a spus că, încă din 1998, Moldova cu suportul UNFPA a început o reformă importantă în domeniul perinatal, îmbunătățindu-se calitatea serviciilor medicale acordate în perioada sarcinii și cea postnatală. Un rezultat la fel de important este deschiderea cabinetelor de planificare familială, dar și a peste 40 de centre prietenoase tinerilor. Totodată, în 2017, ministerul își propune ca cel puțin 100 de cupluri care nu pot avea copii să beneficieze de o procedură de fertilizare in vitro gratuită.

Alanna Armitage, directorul regional al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) pentru Europa de Est și Asia Centrală, a remarcat că investiția în sănătatea și drepturile sexuale și reproductive ale femeilor din Republica Moldova este o investiție în viitor. „Atunci când femeile și adolescentele au acces la serviciile de sănătate reproductivă și sexuală ele pot să se bucure de deciziile lor. Este foarte important ca toate cuplurile să aibă dreptul să decidă liber și responsabil câți copii vor să aibă, la ce distanță unul de altul etc.”, a spus Alanna Armitage.

„Evenimentul aduce un nou impuls pentru a ne uni eforturile comune în domeniul elaborării politicilor publice bazate pe dovezi și practicile altor țări ar face viața fetelor, femeilor, băieților și a bărbaților din Moldova mai bună”, a adăugat reprezentanta UNFPA în Moldova, Rita Columbia.

Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller, a remarcat că accesul la servicii de sănătate sexuală și reproductivă este direct legat de aspecte precum reducerea sărăciei, dezvoltarea economică durabilă și egalitatea de gen.

Atelierele au fost organizate de Ministerul Muncii Protecției Sociale și Familiei și Ministerul Sănătăți, împreună cu UNFPA, Ambasada Suediei și oficiul Ambasadei Olandei la Chișinău, ca parte a participării Moldovei la inițiativa globală #EaDecide (#SheDecides).

#EaDecide este o inițiativă globală care a fost instituită în martie 2017 și la care participă 45 de țări, printre care și Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău