MELODII DE NEUITAT | Un actor grăbit (VIDEO)

  • 29 Octombrie 2016 13:38
MELODII DE NEUITAT | Un actor grăbit (VIDEO)

Cea mai cunoscută melodie lansată de regretata Laura Stoica este ''Un actor grăbit'', compusă de Bogdan Cristinoiu pe versurile Andreei Andrei. Melodia a fost prezentată în primă audiție în 1991, iar în 1992 a fost declarată ''piesa anului''.

Cea mai cunoscută melodie lansată de regretata Laura Stoica este ''Un actor grăbit'', compusă de Bogdan Cristinoiu pe versurile Andreei Andrei. Melodia a fost prezentată în primă audiție în 1991, iar în 1992 a fost declarată ''piesa anului''.

 

Laura Stoica s-a născut la Alba Iulia, la 10 octombrie 1967. A copilărit la Târgoviște, unde s-a înscris la Școala Populară de Artă, ale cărei cursuri le-a absolvit în 1986, secția canto clasic, profesor Emil Niculescu. Ulterior, a participat la toate concursurile muzicale organizate în țară pentru tinerele talente.

A debutat ca solistă, în 1987, la Festivalul de Muzică Ușoară Amara, unde a obținut locul II la secțiunea interpretare, iar un an mai târziu a obținut trofeul Festivalului de Muzică Ușoară Râmnicu-Sărat. Următorul pas în cariera artistică l-a făcut în 1989, când a devenit solistă a teatrului de revistă "Toma Caragiu" din Ploiești, timp de un an.

În 1990, la Festivalul de la Mamaia, a cucerit juriul și publicul cu melodia "Dă, Doamne, cântec", compusă de Viorel Gavrilă și a obținut marele trofeu.

A avut mai multe apariții la Festivalul Internațional ''Cerbul de Aur'' de la Brașov, în anii 1992, 1997, 2003 și 2005, unde a cucerit de fiecare dată premii. Anul 1997 i-a adus Laurei Stoica și alte două premii — Cea mai bună voce feminină la International Maltese Song Festival și Premiul III — Șlagăre la Festivalul de la Mamaia.

În 1998, primește Premiul Juriului ("Ea nu știe ce vrea") la Festivalul Pamukkale din Turcia, iar în 2001, la Festivalul Discovery de la Varna, în Bulgaria, obține Trofeul pentru cea mai bună piesă ("I Need Love"), Premiul Criticii și Premiul special al Juriului.

Pe lângă numeroasele premii obținute, Laura Stoica a avut o bogată activitate concertistică. În perioada 1990-2005, a evoluat în peste 700 de concerte și spectacole, pe scenele românești și în străinătate. În 1995, a cântat alături de Ricchi e Poveri la Constanța și Galați, dar și alături de Samantha Fox, la Sala Palatului din București. A efectuat turnee în Bulgaria (1991), Israel (1997), Malta (2001), SUA (2001, 2002-2003).

A apărut în peste 650 de show-uri TV din România, Bulgaria, Malta, singură sau alături de trupa sa — Laura Stoica Band. Înființată în 1993, trupa Laurei a reunit, de-a lungul anilor, mulți muzicieni valoroși — Iulian Vrabete, Eugen Mihăescu, Vlady Cnejevici, Florin Ionescu, Cristian Soleanu, Răzvan Lupu, Relu Bitulescu, Mihai Coman, Remus Carteleanu, Paul Baciu, Matei Căpitanu, Răzvan Mirică. Ultima formulă a trupei îi avea în componență pe Adrian Visteanu (chitară), Emanuel Gheorghe ''Fisă'' (clape), Victor Miclăuș (bass), Cristian Mărgescu (tobe), Laura Luchian (backing-vocal).

În 2005, după o perioadă de absență, Laura a hotărât să revină în prim-planul muzical cu un album și un stil nou, astfel că în vară a lansat albumul ''Laura Stoica — S-a schimbat''.

În momentul în care a considerat că a acumulat foarte mult din punct de vedere muzical, Laura s-a înscris la cursurile Universității Ecologice din București, secția Actorie, unde i-a avut profesori pe Adriana Popovici, Constantin Codrescu, Vlad Rădescu, Doru Ana. A absolvit actoria în 2000, iar spectacolul de licență a fost pe scena Teatrului Nottara, în piesa "Azilul de noapte", de Maxim Gorki, în rolul Vasilisa, regia fiind semnată de Constantin Codrescu.

În perioada 2000 — 2001 a jucat în "Hammam/Prizonier în cutia toracică", după Tahar Ben Jeloun, rolul Ahmed, regia Mihai Mihalcea. În 2004, a interpretat rolul Drucila în "Îndrăgostiții din Ancona", regia Andrei Mihalache, la Teatrul din Constanța, iar ulterior a devenit angajata Teatrului ''Toma Caragiu'' din Ploiești, unde a avut mare succes în rolul Rocky din "Călători în voia sorții", regia Marcela Timiraș.

În seara de 9 martie 2006, Laura Stoica și logodnicul ei Cristian Mărgescu și-au pierdut viața, într-un cumplit accident de circulație, în timp ce se întorceau de la Urziceni, unde Laura avusese un concert.

După tragica dispariție a artistei, multe voci feminine au preluat piesa ''Un actor grăbit'' pe care au cântat-o cu precădere în spectacole Tribute Laura Stoica — Ellie White, Delia, Andra& Smiley&Marius Moga, Dalma, Amna, Cristina Bălan (ex-Impact), Lidia Buble, Julia Jianu, Alexandra Ungureanu&Mihai Georgescu (Bere Gratis).

La 9 martie 2013, admiratori și prieteni ai artistei au ales un mod inedit de a-i aduce un omagiu, la șapte ani de la dispariție, organizând un flash mob. Peste 200 de persoane s-au strâns în centrul vechi al Capitalei, între care Silvia Dumitrescu, Carmen Rădulescu, Pepe, Aurelian Temișan, Paula Seling, Crina Matei, Monica Davidescu, Cristina Cioran, Zoltan Andras (Sarmalele Reci), Alexandra Velniciuc, Aylin Cadîr, Ana Maria Moldovan, unde au cântat împreună piesa "Un actor grăbit".

În 12 septembrie 2016, la Târgoviște, mai mulți colegi de scenă ai Laurei au participat la concertul ''10 ani... spre rai'' in memoriam Laura Stoica, organizat de Primăria Târgoviște cu ocazia zilelor orașului. Au cântat Monica Anghel, Sanda Ladoși, Nico, Julia Jianu, Silvia Dumitrescu, Ionuț Ruscior, Vlad Miriță, Gabriel Cotabiță, Claudia Pavel, Alin ''Coiotu'' Dincă (Trooper), care au cântat piese din repertoriul Laurei. Melodia ''Un actor grăbit'' a fost cântată de Monica Anghel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău