MEI: Deși am moștenit monopoluri și scheme, în cinci luni am întreprins acțiuni

  • 11 Noiembrie 2019 17:30
MEI: Deși am moștenit monopoluri și scheme, în cinci luni am întreprins acțiuni

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, deși a „moștenit un sistem economic stresat, plin de monopoluri, scheme frauduloase și un mediu de afaceri criminalizat, în perioada celor cinci luni de activitate de la învestirea Guvernului Sandu, a întreprins acțiuni și a promovat politici publice care conduc direct la demonopolizarea sectoarelor economice”.

De asemenea, conduc la eliminarea practicilor neloiale pe piață și la scoaterea de sub practici criminale a mediului de afaceri. Precizările se regăsesc într-un comunicat de presă remis în contextul moțiunii de cenzură depuse de Partidul Socialiștilor, transmite IPN.

În comunicat se menționează că au fost analizate privatizările problematice și cazurile de gestionare defectuoasă a patrimoniului statului în întreprinderile Metalferos, Calea Ferata, Aeroportul Internațional Chișinău, Air Moldova, Arena Chișinău, Gările și Stațiile Auto, Tutun-CTC, Moldexpo, Moldtelecom, RED-Nord Bălți, Combinatul de vinuri Cricova, Mileștii Mici, Aeroportul Mărculești, Poșta Moldovei, Fabrica de Sticlă. Au fost transmise dosarele către Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție pe cazurile Aeroportul Internațional Chișinău, Air Moldova, Arena Chișinău, Gările și Stațiile Auto, Tutun CTC.

Pentru demonopolizarea domeniului economic, Ministerul Economiei precizează că a promovat proiectele de hotărâri de Guvern pentru eliminarea monopolului la exportul de deșeuri de metale (demonopolizarea „Metalferos”), eliminarea monopolului la exportul de nuci. Potrivit comunicatului, MEI a identificat soluții pentru demonopolizarea pieții de cereale și exportul de cereale; au fost promovate propunerile la Legea deofoshorizării, prin care toate companiile care intră în relații contractuale cu statul sunt obligate să declare ultimul beneficiar. Totodată, este pregătit pachetul de lege pentru promovarea Comisiei pentru investiții strategice de importanță națională, care va avea drept scop investigarea potențialelor contracte de investiții în obiecte strategice naționale, cu opțiunea de blocare a vânzării, concesionării sau oricăror altor tipuri de tranzacții dacă sunt dubioase.

În vederea dezvoltării sectorului economic, MEI menționează că au fost relansate programele de asistență economică și financiară cu partenerii de dezvoltare – UE și SUA, precum și cu instituțiile financiare internaționale – Banca Mondială, FMI, BERD, BEI, GIZ și altele; a fost obținută mărirea cotelor de export la produse agro-alimentare către UE fără taxe vamale.

În sectorul energetic, au fost relansate și accelerate discuțiile privind construcția gazoductului Iași-Chișinău, privind respectarea termenilor de finalizare a gazoductului, astfel încât Moldova să poată beneficia de resurse de gaze începând cu 2020. Totodată, au fost accesați 61 de milioane de euro pentru interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, și anume pentru extinderea stației din Vulcănești, modernizarea stației din Chișinău și construcția liniei electrice aeriene LEA 400 Kv Vulcănești-Chișinău, se mai spune în comunicat.

Conform celor mai recente previziuni ale Băncii Europene de Reconstrucții și Dezvoltare, economia Republicii Moldova s-a accelerat și va înregistra o creștere economică de 3,8%. Și pentru 2020, BERD a îmbunătățit prognoza, estimând o expansiune de 4,0% a PIB-ului țării, precizează MEI.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău