Mediul politic și diplomatic german cere reconsiderarea proiectului NordStream 2, după otrăvirea lui Navalnîi

  • 03 Septembrie 2020 13:06
Mediul politic și diplomatic german cere reconsiderarea proiectului NordStream 2, după otrăvirea lui Navalnîi

Reprezentanți ai domeniului politic și diplomatic german au cerut joi o reacție europeană comună la otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi, transmite Reuters. Printre altele, ei susțin că ar trebui reconsiderat proiectul NordStream 2, conducta de gaz care ar urma să lege Rusia de Germania prin Marea Baltică.

După otrăvirea principalului oponent al Kremlinului cu Noviciok - un agent neurotoxic - cancelarul german Angela Merkel a declarat că se așteaptă ca Moscova să se alăture eforturilor de elucidare a incidentului și că Germania se va consulta cu aliații din NATO în privința reacției. Ea a deschis astfel perspectiva unor noi sancțiuni occidentale împotriva Rusiei, apreciază Reuters.

''Trebuie să existe o reacție europeană'', a declarat Norbert Roettgen, liderul comisiei parlamentare germane pentru politica externă, la postul de radio Deutschlandfunk. El fusese întrebat dacă ar trebui oprit proiectul NordStream 2. ''Trebuie să urmăm o politică dură, trebuie să răspundem în singurul limbaj pe care îl pricepe (președintele rus Vladimir) Putin - adică vânzările de gaze'', a adăugat politicianul, membru al partidului conservator de guvernământ condus de Merkel.

Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței de Securitate de la Munchen și fost ambasador la Washington, susține ideea unei reacții comune a Uniunii Europene și a NATO. El a afirmat că sunt insuficiente gesturile mai reținute, cum ar fi expulzarea unor diplomați. ''Dacă dorim să trimitem Moscovei un mesaj clar alături de partenerii noștri, pe agendă trebuie să se afle relațiile economice, iar asta înseamnă că nu trebuie exclus proiectul NordStream 2'', a arătat el. ''Nu putem ridica un zid între Occident și Moscova, ar însemna să mergem cu un pas prea departe, dar există o soluție de mijloc, ceva între gesturile diplomatice și boicotul total'', consideră diplomatul.

Rusia a negat implicarea în otrăvirea lui Navalnîi, după ce autoritățile de la Berlin au anunțat că un laborator militar german a furnizat ''dovezi fără echivoc'' privind otrăvirea cu Noviciok. Opozantul rus este internat la terapie intensivă într-un spital din capitala Germaniei. Ministerul de externe de la Moscova a respins ca nedovedite acuzațiile privind utilizarea agentului neurotoxic.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău