Medicii ruși împiedică transferarea lui Alexei Navalnîi în străinătate

  • 21 August 2020 09:47
Medicii ruși împiedică transferarea lui Alexei Navalnîi în străinătate

Medicii care îl îngrijesc pe liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi, internat la reanimare după o presupusă otrăvire, refuză să-l transfere în străinătate din cauza stării sale "instabile", au anunțat vineri apropiați ai lui Navalnîi, care denunță o decizie ce-i "amenință viața", informează AFP, potrivit Agerpres.

"Medicul-șef a anunțat că Navalnîi nu este transportabil. Starea lui este instabilă", a anunțat purtătoarea de cuvânt a opozantului, Kira Iarmîș, pe Twitter, apreciind că ar fi "fatal ca el (Navalnîi) să fie lăsat la spitalul neechipat din Omsk, cu un diagnostic încă nestabilit".

Potrivit Kirei Iarmîș, doar decizia apropiaților lui Aleksei Navalnîi nu este suficientă pentru a demara transferul lui în străinătate, dacă medicii refuză.

Leonid Volkov, mâna dreaptă a lui Navalnîi, a denunțat la rândul său o "decizie politică și nu medicală". "Ei așteaptă ca toxinele să iasă și să nu mai fie detectate în corp. Nu există nici diagnostic, nici analiză. Viața lui Aleksei este în mare pericol", a scris Volkov pe Twitter.

Aleksei Navalnîi, unul dintre cei mai vehemenți critici ai Kremlinului, se deplasa de la Tomsk la Moscova cu avionul când i s-a făcut rău. Avionul a trebuit să aterizeze de urgență la Omsk, în vestul Siberiei.

Opozantul a fost internat la spital, plasat la reanimare și conectat la un aparat de ventilare pulmonară. Aliații lui s-au declarat convinși că el a fost victima unei "otrăviri intenționate".

Franța și Germania s-au oferit joi să acorde "tot ajutorul medical", în timp ce un avion medical a fost închiriat în timpul nopții de un ONG din Germania pentru a-l aduce mai târziu pe Aleksei Navalnîi. Potrivit Reuters, care citează date de monitorizare a traficului aerian, avionul a aterizat deja în Rusia.

"Este în mod clar mai sigur la bordul unui avion modern decât la spitalul din Omsk, transferați-l cât mai repede posibil", a pledat Volkov.

Aleksei Navalnîi, ale cărui articole ce denunță corupția în rândul elitelor ruse sunt intens distribuite pe rețelele sociale, a mai fost în trecut victima unor atacuri. Organizația și susținătorii săi fac în mod regulat obiectul unor presiuni și proceduri în justiție. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:0 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău