Medicii din R.Moldova atenționează fumătorii despre pericolul țigărilor electronice

  • 24 Iulie 2018 12:21
Medicii din R.Moldova atenționează fumătorii despre pericolul țigărilor electronice

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale atenționează fumătorii în legătură cu promovarea pe piața din Republica Moldova a produselor din tutunul care nu arde, cu încălzire electrică iQOS (Electrically Heated Tobacco Product – EHTR), fabricate de către compania „Philip Morris Manufacturing & Tehnology”. Acestea sunt dăunătoare și prezintă pericol pentru sănătate și viață, transmite IPN.

Într-un comunicat al Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale se spune că dispozitivul iQOS în procesul încălzirii produce vapori ce conțin nicotină și gudron, dăunătoare sănătății.

Aceste produse mai conțin aditivi non-tutun, care provoacă dependență față de produsele din tutun, precum și față de alte substanțe chimice, care se conțin în tutun și aditivii adăugați. Nu există dovezi care să demonstreze că produsele date sunt mai puțin dăunătoare decât țigările obișnuite și că utilizarea lor prezintă un risc redus pentru sănătatea consumatorilor.

Rezultatele investigațiilor de laborator realizate în perioada 2016- 2018 privind aerosolul generat în regimul de fumat, constată conținutul în emisiile acestora a nicotinei la nivel de 0,47-0,49 mg per unitate, gudron – 4,3-5,3 mg per unitate și monoxidului de carbon – 0,2 mg per unitate.

Spre comparație, în alte mărci de țigarete obișnuite cu filtru, conținutul de nicotină variază la nivelul de 0,01-0,9 mg per bucată, gudron – 0,5-10 mg per bucată și monoxidul de carbon – 0,5-10,0 mg per bucată.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău