Medicii de la SCR ”Timofei Moșneaga” au desfășurat a doua operație de transplant hepatic din acest an

  • 22 Februarie 15:05
Medicii de la SCR ”Timofei Moșneaga” au desfășurat a doua operație de transplant hepatic din acest an

Specialiștii de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” au desfășurat a doua operație de transplant hepatic din acest an. Pacienta în vârstă de 50 de ani a fost deja externată, comunică MOLDPRES.

Potrivit șefului catedrei Chirurgie Nr. 2 a SCR ”Timofei Moșneaga”, Adrian Hotineanu, pacienta a fost diagnosticată cu ciroză hepatică în stadiu terminal, iar transplantul a fost singura opțiune de salvare.

”Prima dată pacienta a fost transplantată în anul 2022, de la donator viu, însă a făcut un rejet de grefă. Câteva săptămâni în urmă am operat-o pentru a doua oară, donatorul fiind în moarte cerebrală. Intervenția a decurs fără incidente” a menționat medicul.

Postoperator femeia a fost internată în secția Terapie Intensivă Generală, iar ulterior transferată în secția de profil – Chirurgia hepato-biliopancreatică.

”În situația dată am avut un pacient foarte complicat, luând în considerare faptul că acesta a fost al doilea transplant hepatic pentru ea. Dar, bolnava a evoluat postoperator destul de bine. De această dată grefa nouă și-a început funcțiile practic de la câteva ore după intervenție. Perioada aflării în reanimare a decurs fără particularități”, a specificat șeful Secției Terapie Intensivă Generală, Corina Gutium.

Potrivit datelor Agenției de Transplant, până în prezent, în țara noastră au fost efectuate peste 100 de intervenții ce vizau transplantul hepatic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
7
Fri
8
Sat
8
Sun
9
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău