Medicii de familie vor stabili diagnostice pentru mai multe maladii

  • 11 Aprilie 2017 15:23
0%
00:00:00
00:00:00

Ministerul Sănătății anunță că a revizuit protocoalele clinice pentru acordarea serviciilor medicale oferite de medicina primară, astfel încât, medicii de familie și nu cei specializați ar urma să stabilească diagnosticele pentru cea mai mare parte a pacienților care li se adresează.

De asemenea, medicii de familie vor putea face mai multe investigații pentru stabilirea diagnosticului, iar acest lucru le va oferi medicilor specialiști mai mult timp pentru cazurile complicate, mai argumentează reprezentanții Ministerului Sănătății. 

Ministrul adjunct al Sănătății, Liliana Eșanu, a făcut referire la standardele Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit cărora 80 la sută dintre pacienți sunt diagnosticați și tratați la indicațiile medicului de familie și numai cazurile cele mai grave ajung în atenția medicilor specialiști. Noile protocoale clinice stabilesc faptul că și medicii de familie din republica Moldova vor avea mai multe competențe de diagnosticare, de trimitere la investigații și de stabilire a tratamentului, fapt ce va economisi timpul pacientului, a subliniat Liliana Eșanu.

„Spre exemplu, până de curând, oricare femeie cu suspecție la patologie oncologică era referită pentru consultație la medicul mamolog-oncolog. Și aici în colo, vor fi referite către medicul mamolog-oncolog doar acele femei care vor avea suspecție confirmată prin examenele de ultrasonografie, mamografie, consultație medicului ginecolog din teritoriu. Medicul specialist mamolog-oncolog, pentru a confirma diagnosticul și pentru a da tratament, are nevoie de aceleași investigații pe care poate să le recomande medicul de familie”, a constatat Liliana Eșanu.

Revizuirea acestor protocoale este necesară, precum și stabilirea de noi competențe pentru medicii de familie, explică Ghenadie Țurcanu, expert al Centrului de Politici și Analiză în Sănătate. Dar, odată cu acest proces, instituțiile medicilor de familie trebuie să beneficieze de o finanțare suplimentară, a subliniat Ghenadie Țurcanu.

„Dacă până în prezent nu toate investigațiile de diagnostic le putea indica medicul de familie, medicul de familie trebuia să scrie îndreptare la specialist și acela trebuia să ia decizia. Acum, dacă i se oferă medicului de familie să facă acest lucru, este mai ușor pentru pacient, însă trebuie de asigurat că instituția unde lucrează medicul de familie să aibă bani ca să achite această procedură de diagnostic. Sau medicii de familie vor încerca neargumentat să nu îndrepte pacienții la anumite investigații, din cauza că nu au bani”, a declarat Ghenadie Țurcanu.

Datele Ministerului Sănătății arată că anual, în Republica Moldova se efectuează 10 milioane de vizite la medicii de familie și tot atâtea – la medicii specialiști. Din peste 120 de protocoale clinice pentru medicina primară au fost revizuite mai mult de 90.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:7,2 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău