Medicii de familie vor putea avea cabinete individuale

  • 25 Mai 2018 10:23
Medicii de familie vor putea avea cabinete individuale

Ieri, 24 mai, fost plasat pentru discuții publice proiectul de reformă a asistenței medicale primare. Autoritatea propune modificarea mai multor legi, printre care Legea ocrotirii sănătății, Legea exercitării profesiunii de medic sau Codul Fiscal.

Potrivit sanatateinfo, după modificările propuse, din lege va dispărea sintagma de „liberă practică” care va fi înlocuită una mai generică: „activitate profesională în sectorul sănătății, în una din formele de organizare prevăzute de prezenta lege”. Mai exact, pe lângă formele existente acum, în lege se va menționa că medicul de familie, titular al practicii, va putea opta pentru una din următoarele forme de organizare a cabinetului de medicină de familie:

a) cabinet individual al medicului de familie;

b) centru al medicilor de familie, ce cuprinde două și mai multe cabinete de medicină de familie.

Legea ar mai urma să prevadă că practica medicului de familie (n.n. - practica medicului de familie, reprezentând un sector teritorial delimitat, acoperit cu serviciile unui cabinet de medicină de familie și poate cuprinde mai multe străzi, blocuri, localități etc) este atribuită unui titular - medic de familie, pe bază de concurs organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Un medic de familie poate fi titularul unei singure practici.

Așadar, medicii își vor putea deschide cabinete individuale, care vor fi obligatoriu înregistrate de către Agenția Servicii Publice, în baza Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali, fără drept de constituire a persoanelor juridice cu scop lucrativ. Aceștia vor trebui să treacă acreditarea, precum restul instituțiilor. Însă,legea ar urma să fie schimbată și va obliga deja instituțiile nou-create să solicite mai întâi acreditarea, apoi să presteze servicii medicale, acum fiind acordat un fel de termen de „grație” de până la un an.

De asemenea, medicii care vor opta pentru cabinete individuale vor putea să beneficieze de niște facilități. Instituțiile publice, însă, ar urma să-și dea spațiile în comodat, pe care aceștia le vor putea utiliza fără să plătească.

În aceeași ordine de idei, se propune ca medicii să fie impozitați ca și liber profesioniștii din sectorul justiției. 

Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali ar urma să fie modificată astfel încât să reglementeze modul de înregistrare și documentele necesare. Astfel, medicii care vor dori să opteze pentru una dintre formele de activitate propuse, vor trebui să solicite de la Ministerul Sănătății eliberarea certificatului de atribuire a practicii medicului de familie.

Dacă documentul va fi acceptat în formula în care este, atunci Guvernul va avea două luni la dispoziție să-și aducă actele normative în concordanță cu noile modificări. De asemenea, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va avea la dipoziție 3 luni să se ocupe de procedura de delimitare și atribuire a practicilor medicului de familie, să asigure procesul de transmitere în comodat a bunurilor mobile și a spațiilor pentru noile cabinete individuale sau centre ale medicilor de familie.

În același timp, USMF „Nicolae Testemițanu” ar urma să se ocupe de instruirea medicilor de familie și medicilor rezidenți care vor dori să aplice noile practici permise de lege. 

Sursa: sanatateinfo

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău