Medici despre vaccinul CoronaVac: într-o pandemie orice tip de vaccin este bun

  • 21 Aprilie 2021 08:01
Medici despre vaccinul CoronaVac: într-o pandemie orice tip de vaccin este bun

Medicii epidemiologi spun că nu există temei pentru scepticism în privința eficienței vaccinului CoronaVac, produs de compania chineză Sinovac, pe care autoritățile intenționează să-l procure. Potrivit specialiștilor, în condițiile Republicii Moldova, care se află într-o criză de vaccinuri, reticența oamenilor în privința unor seruri este nejustificată. Medicii spun că orice vaccin, agreat de Organizația Mondială a Sănătății este sigur și eficient, prevenind cazurile de deces și formele grave ale bolii, notează IPN.

Medicii spun că, deși studiile arată o eficiență de 60% a vaccinului CoronaVac după administrarea ambelor doze, ideea autorităților de a procura acest ser este una bună. Potrivit lor, vaccinul din China previne formele grave ale bolii, aceasta fiind și prioritatea autorităților, de a reduce numărul de pacienți aflați în stare gravă.

„Da, este adevărat, eficiența acestui vaccin este de 60-63%, dar pentru comparație, eficiența vaccinului antigripal este de 50% și noi ne vaccinăm anual. Altceva este că cu gripa ne întâlnim de ani de zile și avem deja o parțială imunitate colectivă. Rolul cel mai important al vaccinului este prevenirea formelor grave. În cazul vaccinării cu CoronaVac, riscul de a face o formă gravă este minim, iar formele medii și ușoare scad până la 78%”, a spus ex-viceministrul Sănătății, Liliana Iașan, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Mai mult, potrivit specialiștilor, în condițiile unei concurențe acerbe pe plan mondial în privința procurării vaccinurilor, Republica Moldova nu-și permite luxul de a ignora oferta companiei chineze Sinovac.

„Atunci când suntem într-o pandemie, oricare vaccin este bun. Noi mai avem așa gen de vaccin, este vorba de Sinopharm produs tot în China, cu care deja se vaccinează studenții și cadrul didactic de la Universitatea de Medicină. Ca și celelalte vaccinuri și acest vaccin este contraindicat persoanelor până la 18 ani și persoanelor alergice la un component din cadrul acestui vaccin”, a spus medicul epidemiolog Luara Țurcan.

Inițial, autoritățile de la Chișinău au anunțat că inițiază procedura de achiziție a 400 de mii de doze de vaccin CoronaVac de la compania chineză Sinovac, ulterior s-a convenit asupra unui lot de doar 100 de mii de doze.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău