Medici: Acum nu ne permitem luxul să vaccinăm cu trei doze

  • 01 Septembrie 2021 08:19
Medici: Acum nu ne permitem luxul să vaccinăm cu trei doze

Medicii epidemiologi trag un semnal de alarmă în privința ratei modeste de vaccinare în rândul populației Republicii Moldova. Potrivit specialiștilor, deși miza autorităților era imunizarea a 70% din populație până la sfârșitul acestui an, abia puțin peste 20% dintre cetățenii eligibili vaccinării s-au imunizat. Cifrele sunt alarmante, în condițiile unui nou val pandemic cauzat de tulpina Delta. Medicii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) spun că pentru Republica Moldova este prematură discuția administrării a trei doze de vaccin, prioritatea autorităților fiind imunizarea cetățenilor cu două doze, notează IPN.

Potrivit datelor oficiale, de la începutul campaniei de imunizare împotriva COVID-19 rata de vaccinare cu o doză constituie 20,6%, iar cu ambele doze – 18,6%. Medicii spun că nu-și explică reticența moldovenilor la vaccin, în condițiile în care milioane de oameni de pe glob s-au imunizat fără a manifesta reacții adverse.

„Rata de vaccinare este destul de modestă, dacă ne raportăm la planul național de imunizare care are o țintă destul de generoasă de 70% din populație. Municipiul Chișinău are vaccinați 30% din cetățeni cu prima doză, iar această experiență ar trebui preluată la nivel național. Atestăm o reticență la vaccin a persoanelor tinere. Una dintre explicații ar fi că numărul îmbolnăvirilor grave în rândul tinerilor a fost mai mic față de persoanele vârstnice, dar oamenii trebuie să fie conștienți că ei trebuie să se protejeze și pe sine și să prevină răspândirea virusului în comunitate”, a spus coordonatorul campaniei de imunizare anti-COVID-19, Ninel Revenco în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Medicii ANSP recunosc că Republica Moldova se află deja în valul trei al pandemiei, iar rata de infectare va crește vertiginos în următoarea perioadă ca urmare a numărului redus de persoane vaccinate și a nerespectării normelor sanitare.

„Prognozăm o creștere a numărului de cazuri. Deja la sfârșitul lunii septembrie numărul cazurilor va crește considerabil, dacă nu vom întreprinde măsurile necesare, iar cea mai importantă este vaccinarea. În prezent, trebuie să acoperim toate persoanele cu cel puțin două doze, acum nu ne permitem luxul de a vaccina cu trei doze. Recomandăm strict ca fiecare persoană să aibă cele două doze sau schema completă de vaccinare. Acest lucru ne va ajuta să avem un număr de infectări mult mai redus și răspândirea virusului va avea loc mult mai lent”, a spus Alexei Ceban, medic epidemiolog ANSP.

Potrivit datelor oficiale, cea mai înaltă rată de vaccinare cu ambele doze este înregistrată în municipiul Chișinău – 28%, iar cea mai redusă în UTA Găgăuzia - 10% – 13%. În Republica Moldova vaccinarea anti-COVID-19 este gratuită și recomandată de toate instituțiile medicale naționale și internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău