Medic | Tot mai mulți copii manifestă afecțiuni grave de vedere

  • 03 Decembrie 2018 16:41
Medic | Tot mai mulți copii manifestă afecțiuni grave de vedere

Tot mai mulți copii manifestă afecțiuni grave de vedere, constată Tatiana Ghidirimschi, medic oftalmolog la centrul medical Low Vision. Fiecare al treilea din cei circa 800 de pacienți ai centrului este copil, iar în ultimii ani numărul pacienților minori a crescut, menționează medicul, citat de IPN.

Timp de aproape zece ani, peste 50 de copii cu vederea mai slabă de 10% au fost integrați în școlile comunitare grație dispozitivelor speciale de corecție optică și ajutor vizual oferite gratuit de centrul medical Low Vision, care este susținut financiar de către organizația norvegiană „Hjelp Moldova”. În acest an, și Compania Națională de Asigurări în Medicină, a oferit peste 300 de mii de lei, dar, potrivit Tatianei Ghidirimschi, e o sumă insuficientă, dat fiind că dispozitivele optice sunt foarte scumpe. Prețul unor hiperoculari se ridică la 4000 de lei, iar în cazul dispozitivelor electronice cu circuit închis investițiile oscilează între trei și zece mii de euro, în funcție de model.

Președintele ,,Hjelp Moldova”, Hans Bjorn Bakketeig a menționat, luni, în cadrul unei mese rotunde, că este necesară o implicare mai mare a statului moldovean. În cazul în care Norvegia nu va mai putea finanța acest centru, este important ca autoritățile să-i asigure continuitatea. Hans Bjorn Bakketeig a mai spus că  persoanele slabvăzătoare reprezintă un potențial nevalorificat pentru societate și, cu ajutorul dispozitivelor speciale de corecție, pot fi integrați în școli, în universități și în câmpul muncii, alături de semenii lor.

Deputata Valentina Buliga a menționat, în cadrul aceluiași eveniment, că statul a intreprins mai multe măsuri de integrare a persoanelor cu dizabilități. Compania Națională de Asigurări în Medicină subvenționează o parte dintre serviciile destinate persoanelor cu dizabilități. În cazul copiilor, efortul este îndreptat spre integrarea în școlile din comunitate. În cazul persoanelor adulte, statul încurajează încadrarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități, subvenționând până la 65 de mii de lei pentru adaptării locului de muncă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău