Medic pneumolog: Trebuie să fim foarte atenți și monitorizăm efectele vapingului

  • 02 August 19:41
Medic pneumolog: Trebuie să fim foarte atenți și monitorizăm efectele vapingului

Medicul pneumolog Cristian Oancea explică faptul că, deși cancerul bronho-pulmonar era considerat ”o boală a vârstnicului”, acum există pacienți care au 30-35 de ani. ”Trebuie să spunem că nu există nicio formă de tutun care să fie sănătoasă, toate formele sunt nocive pentru organism”, subliniază medicul.

”Eu am pacienți care au 30-35 de ani. Dacă acum 10 ani, 15 ani, era privită ca o boală a vârstnicului, atât cancerul bronho-pulmonar, cât și și bronho-pneumopatia cronică obstructivă, din nefericire, cu acești factori  cumulativi – fumat activ, fumat pasiv, trebuie să fim foarte atenți și monitorizăm efectele vapingului. Trebuie să spunem că nu există nicio formă de tutun care să fie sănătoasă, toate formele sunt nocive pentru organism. Această expunere la radon, la azbest, la microparticule nu face decât să ne dăuneze”, a declarat Cristian Oancea, joi seară, la Medika TV, transmite News.ro.

Medicul a arătat că la o persoană care fumează la 15-16 ani, în 10 ani plămânul va avea un grad de emfizem, după care începe să îmbătrânească rapid.
 
”Dacă apare emfizemul la 25 de ani, 30 de ani și cum unu din patru pacienți, estimativ, cu BPOC, cu emfizem pulmonar, dezvoltă cancer pulmonar, poți să te trezești la vârsta de 35 de ani, la 40 de ani, 45 de ani, când ești în puterea vârstei, că începi să scuipi sânge”, a explicat medicul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău