Medic oncolog: Pentru a evitata cancerul, pacienții trebuie să fie mai responsabili

  • 04 Februarie 2022 18:45
Medic oncolog: Pentru a evitata cancerul, pacienții trebuie să fie mai responsabili

Diagnosticul precoce și administrarea tratamentului în faze incipiente sunt esențiale în cazurile de cancer. Problema este că mulți pacienți amână adresarea la medic. Și nu întotdeauna este vorba despre necunoaștere sau acces limitat la serviciile medicale. „N-aș zice că nu este acces la informație. Televiziunile, presa oferă spațiu de discuție pe această tematică. Medicii discută cu fiecare pacient în parte și îi explică cauzele. Totuși, există o reticență din partea cetățenilor, care tot amână până în ultimul moment consultul medical. Iar când revin peste 6 luni pot avea o problemă mare. Prioritare pentru oameni sunt astăzi nunțile, cumătriile, construirea unei case. De aceea, ei tot amână, iar când vin la medic se constată că boala a avansat”, a declarat pentru IPN Dina Nedorea, medic oncolog la Spitalul Raional Drochia.

Din observațiile medicului, cancerul pulmonar este una dintre maladiile frecvent întâlnite. „Nu pot să-mi dau seama de ce lumea se adresează prea târziu. Este vorba de persoane care pleacă la muncă peste hotare și se adresează la medic doar la revenirea acasă, o dată la câțiva ani. Dar sunt și persoane care se află la evidența medicului de familie, frecventează instituția medico-sanitară, dar oricum revin aflându-se într-un stadiu avansat al bolii”, spune medicul. Pentru a evitata cancerul, pacienții trebuie să fie mai responsabili.

Cu ceva timp în urmă, s-a permis prestarea serviciilor medicale în domeniul oncologiei și în centrele medicale private. „Poate că este un lucru bun, pentru peroanele care nu vor să stea în liste de așteptare pentru examinări costisitoare, pentru cei care își pot permite din punct de vedere financiar serviciile private. Noi lucrăm cu Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM). Suntem puși în limite, ca să așteptăm rândul la o rezonanță magnetică, la o tomografie, la tot felul de examinări mai costisitoare. Și lumea așteaptă. Pentru un segment mic al populației sunt accesibile serviciile medicale în centrele private, pentru că nu mulți își permit să achite costurile respective”, a explicat medicul. „Sunt și dintre cei care, dispunând de mijloace materiale, pleacă pentru diagnosticare și tratament în România și în alte state din Europa, în clinici cu echipamente sofisticate și cu medici buni”, a adăugat Dina Nedorea.

Maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalității din țară, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate. În Republica Moldova sunt la evidență 62 de mii de cazuri de cancer. „Anual, de cancer se îmbolnăvesc între 8000-9000 persoane”, a precizat pentru IPN Rodica Tomașenco, putătoarea de cuvânt a Institutului Oncologic.

Comunitatea mondială marchează în data de 4 februarie Ziua de luptă împotriva cancerului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău