Medic din România: Am decis să fac parte din misiunea umanitară pentru că este vorba despre R.Moldova, care pentru noi reprezintă o familie

  • 21 Mai 2020 17:47
Medic din România: Am decis să fac parte din misiunea umanitară pentru că este vorba despre R.Moldova, care pentru noi reprezintă o familie

Au împărțit frățește turele de noapte și orele petrecute la căpătâiul pacienților infectați cu noul tip de coronavirus, se arată într-un material realizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit sursei citate, cei 42 de medici, paramedici și asistenți medicali din România, care au activat timp de 15 zile în spitalele din Bălți, Cahul și Chișinău, și-au încheiat cu succes misiunea. Ei spun că sunt gata să revină oricând pentru a fi alături de doctorii moldoveni. Pentru ajutorul necondiționat oferit pacienților, lucrătorii medicali au primit cuvinte de mulțumire și diplome de onoare din partea Guvernului și a spitalelor în care au activat.

 

 

După trei săptămâni de luptă cu Covid-19 în Italia, medicul anesteziolog Monica Sandu a venit să ajute doctorii moldoveni. Specialista în terapie intensivă a fost repartizată la Spitalul Republican din Bălți. Ea spune că este gata să revină oricând pentru a fi alături de medicii moldoveni. „Am considerat că va fi util să împărtășesc medicilor din Republica Moldova tot ce am învățat în Italia, mai ales că am fost în perioada în care Peninsula era grav afectată de pandemie. Am decis să fac parte din misiunea umanitară pentru că este vorba despre Republica Moldova, care pentru noi reprezintă o familie. Dacă vor mai fi mai organizate astfel de misiuni în situații de urgență, cu siguranță voi reveni. Am avut parte de o colaborare excelentă și pe această cale vreau să le mulțumesc colegilor noștri de la Bălți. Mi s-au părut extraordinar de primitori și dornici de colaborare. E normal să existe un soi de teamă, dar pe de altă parte, dacă se respectă toate măsurile, riscurile sunt foarte mici ca să te infectezi”, spune Monica Sandu.

 

 

Și medicul Dacian Vultur, care activează la Spitalul Județean de Urgență din Arad, a fost alături de pacienți infectați din Republica Moldova. A știut de la început cât de mare este riscul pe care și-l asumă, dar nu a dat înapoi. „E același virus, aceleași simptome, aceleași categorii de vârstă sunt afectate, nu e ceva specific pentru o anumită țară. Noi, medicii de la urgență, spre exemplu, când suntem acasă și suntem sunați că avem o urgență, nu stăm să ne gândim. Ne îmbrăcăm și plecăm. Așa s-a întâmplat și în acest caz. Nu am stat mult pe gânduri, am acționat imediat după ce am fost întrebat dacă vreau să vin în Republica Moldova”, afirmă medicul. 

 

 

Medicul Giorgiana Matei, de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, este unul dintre specialiștii de pe elicopterul SMURD care trece frecvent Prutul pentru salvarea de vieți omenești. „Timp de două săptămâni am activat în secția de Terapie Intensivă a Institutului de Medicină Urgentă. Împreună cu medicii din Republica Moldova am stat de o partea și de cealaltă a pacientului. În aceste clipe trebuie să ne ajutăm unii pe alții și să fim împreună”, spune Giorgiana Matei, medic specialist la Unitatea Primiri Urgente SMURD, Iași. 

 

 

Iar medicul Olga Mitreanu nu a ezitat nici o clipă să se înscrie voluntar în misiunea destinată combaterii pandemiei, pentru că Republica Moldova ocupă un loc special în inima sa... Pentru că este originară din orașul Glodeni.  „În aceste două săptămâni am lucrat cot la cot cu medicii de la Spitalul Sfântul Arhanghel Mihail. Cel mai mult m-a impresionat profesionalismul colegilor moldoveni, dar și dorința de luptă a pacienților. Mă bucur că am putut să ajut oamenii din țara în care m-am născut, mai ales în această perioadă complicată pentru întreaga omenire”, ne mărturisește doamna doctor. 

 

 

Din dorința de a alina suferința și a salva cât mai multe vieți - acesta este motivul pentru care a venit la Chișinău asistentul medical SMURD ARAD, Attila Detari, care a pus umărul în lupta cu pandemia de coronavirus. „Nu m-am gândit mai mult de două secunde atunci când am fost întrebat dacă vreau să vin în Republica Moldova într-o misiune umanitară. Am întâlnit oameni calzi, am conclucrat foarte bine împreună. Ne-au primit cu brațele deschise și s-au bucurat inclusiv pacienții, când au aflat că suntem din România și că am venit în ajutor. Oamenii ne-au mulțumit, a fost chiar un moment emoționant. Și ei cu lacrimi în ochi, și noi cu lacrimi în ochi”, povestește zâmbind Attila Detari. 

 

 

Misiunea umanitară a medicilor români în Republica Moldova s-a desfășurat în perioada 30 aprilie – 15 mai 2020.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău