Medic din R.Moldova explică de ce în țară nu se fac stocuri mari de medicamente

  • 24 Martie 2020 08:12
Medic din R.Moldova explică de ce în țară nu se fac stocuri mari de medicamente

Medicii care se află astăzi în prima linie și luptă împotriva virului COVID-19 spun că această situație trebuie să fie o lecție pentru autoritățile Republicii Moldova. Medicii spun că nu au fost auziți de către conducere mulți ani, iar schimbarea miniștrilor, a politicilor în medicină au creat un sistem medical vulnerabil, notează IPN.

Specialiștii nu au fost auziți ultimii zece ani. S-au schimbat miniștrii, politicile de sănătate și niciuna nu a fost dusă până la capăt. În asemenea situații, este o opinie care îmi aparține, gestionezi ceea ce există la moment, altă soluție nu este. Odată ce trece această epidemie, cu lecția învățată, trebuie făcute acele modificări ca atitudinea față de casta medicală, a achiziții, supravegherea achizițiilor să fie la un nivel superior. Pe viitor, această situația să nu devină ciclică. Astăzi tragem ce tragem”, a declarat în platoul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8 Adrian Belîi, președinte al Societății de Anesteziologie și Reanimatologie din Republica Moldova și medic la Institutul de Medicină urgentă din Chișinău.

Discuțiile au pornit în contextul în care specialiștii spun că în Moldova, în prezent, nu există suficiente stocuri de medicamente și echipament necesar pentru lupta împotriva virusului COVID-19.

„Stocurile nu sunt mari. Țările și-au închis frontierele, au impus embargo. Fortificarea stocurilor este foarte dificilă la momentul dat. Se duce un lucru enorm atât din partea Ministerului Sănătății, cât și a asociațiilor medicale pentru a soluționa problema. O importanță foarte mare o au resursele administrative și capacitățile de organizare a proceselor. Dacă există stocuri mici, se pune accentul pe limitarea consumului”, a precizat Adrian Belîi.

Medicul Alexandru Botezatu, șef al departamentului de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic Republican afirmă că stocurile pentru fiecare an se fac în baza rapoartelor anilor trecuți. Astfel, Moldova în situația actuală a avut stocuri pentru a face față unor situații comparative cu anii trecuți și nicidecum cu o pandemie la nivel mondial.

„An de an ne pregătim pentru anul următor cu un anumit potențial estimând anii trecuți. Este un lucru care se planifică. Vine o provocare față de care nu poți fi pregătit: „uite, la anul vine pandemia”. Noi nu putem face stocuri așa de mari. Se fac niște estimări. Avem cadru strict, nu putem face din capul nostru. Noi cu un pachet minim suntem pregătiți, dar acest pachet nu poate fi suficient pentru valul mare”, a adăugat Alexandru Botezatu.

Specialiștii spun că niciun sistem medical din nicio țară nu a fost pregătit pentru această pandemie care s-a răspândit atât de rapid. Ei recomandă cetățenilor să respecte recomandările autorităților și medicilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău