Medic din Chișinău, despre influența COVID-19 asupra sistemului nervos și sănătății mintale

  • 18 Iulie 2020 14:29
Medic din Chișinău, despre influența COVID-19 asupra sistemului nervos și sănătății mintale

Afectarea sistemului nervos central se întâlnește destul de des la pacienții diagnosticați cu virusul SARS-CoV-2, care provoacă infecția COVID-19. O bună parte din pacienți sunt destul de agresivi, periodic excitați, depresivi. Mai ales la persoanele în vârstă, persistă frica de moarte, spune Veronica Țugulschi, șefa unității de primiri urgente din cadrul Spitalului municipal Sfântul Arhanghel Mihail din capitală, contactată de IPN.

Dereglările pornesc de la cele funcționale, cum ar fi excitabilitatea, dereglări cognitive, anxietate, stări de depresie, până la dereglări organice ca polineuropatie, encefalită.

Complicațiile nu rămân doar la nivelul țesutului pulmonar, practic toate vasele sangvine din organism sunt afectate de acest virus și din această cauză se produc microtromboze. Sunt afectate zonele talamus, hipotalamus, sistemul limbic și apar dereglări în comportament, explică medicul Veronica Țugulschi.

Contactată de IPN, psihologul Lilia Gorceag afirmă că, indiferent de forma de manifestare a virusului, acesta lasă urme adânci în sănătatea umană. Cei care au fost diagnosticați cu acest virus trăiesc cu o stare de frică și neîncredere în ziua de mâine. La acești pacienți încep să apară gânduri suicidale, depresia și alte consecințe. Această stare poate fi agravantă și atunci recomandările sunt de a se adresa specialiștilor și de a încerca să rezolve problema la timp. Orice problemă ce ține de sănătatea mintală are nevoia să fie verbalizată și analizată.

Recent o pacientă diagnosticată a fost găsită strangulată într-o baie a spitalului Sf. Arhanghel Mihail din municipiul Chișinău. Versiunea examinată este cea de suicid. Potrivit medicilor, aceasta ar fi avut dereglări ale sistemului nervos central, care ar fi survenit din cauza infecției.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău