Măsurile punitive ale Kremlinului au redus dependența economică a R.Moldova față de Rusia (Mold-Street)
-
23 Februarie 2018 12:51
Dependența economică a Republicii Moldova față de Rusia s-a redus esențial în ultimii ani și, cât de ironic nu ar suna, anume măsurile punitive exagerate ale Moscovei au contribuit cel mai mult la această stare de lucruri.
Astfel, investițiile rusești în Republica Moldova, fără regiunea transnistreană, marcau, în 2016, o scădere de 70 milioane de dolari față de anul 2012, fiind de 716 milioane de dolari, conform datelor prezentate de Fondul Monetar Internațional, cuprinse într-o analiză realizată de portalul economic Mold-Street.
Totuși, ponderea acestora în totalul investițiilor străine directe a crescut de la 23% cât era în 2012 la peste 27% în 2016.
Oamenii de afaceri din Rusia au înregistrat, în perioada 2008-2017, în Republica Moldova 442 de întreprinderi. Cele mai cunoscute sunt Avia Invest, Moldovagaz, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan și Lukoil. De asemenea, cea mai importantă prezență a capitalului rusesc este atestată la Comerțbank, iar Moldova-Agroindbank și Energbank au acționari ruși.
Referitor la relațiile comerciale dintre cele două state, sursa citată scrie că exportatorii moldoveni livrează cel mai mult în Rusia fructe și nuci. Totodată, producătorii de struguri, prune, caise și cireșe depind mai puțin de piața rusă.
Astfel, cele mai dependente de piața din Federația Rusă sunt merele, săpunul, cauciucul și carnea.
În cazul importurilor, gazele naturale rusești sunt „Călcâiul lui Ahile”, deoarece Republica Moldova este total dependentă de acestea.
În același timp, datele prezentate de Banca Națională a Moldovei arată că remitențele transferate din Rusia în Republica Moldova s-au redus drastic în ultimii ani, de la peste un miliard de dolari în 2013 la 400 milioane de dolari în 2017. Cauzele sunt înrăutățirea stării economice a Rusiei și înăsprirea condițiilor de muncă pentru străini.
Potrivit concluziilor autorilor analizei, dependența Republicii Moldova de Rusia s-a redus vizibil în ultimii ani și anume măsurile punitive exagerate impuse periodic de Kremlin au fost principalul catalizator în acest sens.