Mastercard și Visa se alătură sancțiunilor occidentale și blochează banii rușilor

  • 01 Martie 2022 13:14
Mastercard și Visa se alătură sancțiunilor occidentale și blochează banii rușilor

Firmele americane de carduri de plată Visa Inc. și Mastercard Inc au blocat mai multe instituții financiare ruse din rețeaua lor de plăți ca urmare a ordinelor de sancționare împotriva Rusiei pentru războiul declanșat în Ucraina, transmite Reuters.

Visa a declarat luni că ia măsuri prompte pentru a asigura respectarea sancțiunilor aplicabile, adăugând că va dona două milioane de dolari pentru ajutor umanitar. De asemenea, Mastercard a promis că va contribui tot cu două milioane de dolari pentru refiguații de război, scrie digi24.ro.

„Vom continua să lucrăm cu autoritățile de reglementare în zilele următoare pentru a ne respecta pe deplin obligațiile de conformitate pe măsură ce acestea evoluează”, a declarat Mastercard într-o declarație separată luni seară.

Sancțiunile guvernamentale impun companiei Visa să suspende accesul la rețeaua sa pentru entitățile enumerate ca cetățeni special desemnați, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu dosarul. Statele Unite au adăugat pe listă diverse companii financiare rusești, inclusiv banca centrală a țării și al doilea mare creditor VTB.

Sâmbătă, SUA, Marea Britanie, Europa și Canada au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv blocarea accesului anumitor creditori la sistemul internațional de plăți SWIFT. 

Luni au putut fi observate cozi în Rusia, unde cetățenii s-au grăbit la bancomate și au așteptat la cozi lungi, pe fondul îngrijorării că cardurile bancare ar putea înceta să mai funcționeze sau că băncile ar limita retragerile de numerar. 

Multe bănci occidentale, companii aeriene și multe altele au întrerupt relațiile cu Rusia, considerând acțiunile țării inacceptabile. Națiunile europene și Canada și-au închis spațiul aerian pentru aeronavele rusești.

„Măsurile-șoc” ale lui Putin împotriva sancțiunilor 

Vladimir Putin a ordonat, luni, implementarea unor măsuri-șoc pentru ca rubla să facă față sancțiunilor economice impuse de Occident după invadarea Ucrainei. Rubla s-a depreciat la niveluri istorice în fața dolarului american și a euro în urma sancțiunilor. Conform unui decret publicat pe site-ul Kremlinului, cetățenii ruși nu mai au voie să transfere valută în străinătate începând cu ziua de marți.

De asemenea, exportatorii ruși vor trebui să convertească în ruble 80% din veniturile lor în valută obținute de la 1 ianuarie și să continue să mențină un nivel de 80% al lichidităților în ruble în viitor, conform Reuters și Agerpres.

Anunțarea acestor măsuri șoc vine într-un moment în care economia rusă încearcă se se apere în fața sancțiunilor anunțate de țările occidentale ca reacție la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău