Mass-media de stat din Rusia modelează felul în care cetățenii acestei țări văd Ucraina și SUA

  • 11 Februarie 2017 21:37
Mass-media de stat din Rusia modelează felul în care cetățenii acestei țări văd Ucraina și SUA

East StratCom este un task force (grup de lucru) instituit la cererea Consiliului European, cu scopul de a monitoriza campaniile de dezinformare, în curs de desfășurare, ale Rusiei.

De-a lungul ultimelor săptămâni, mass-media controlată de stat, din Rusia, a fost ocupată prin a spune publicului rus că o îmbunătățire a relațiilor cu Occidentul ar putea veni în curând, datorită semnalelor din partea presedintelui american Donald Trump. De fapt, în cursul lunii ianuarie, Donald Trump a fost menționat mai frecvent decât Vladimir Putin în presa rusă, cel din urmă fiind cea mai discutată celebritate în mass-media rusă (cel puțin) din 2011. Sondajele proaspete de la Centrul Levada arată cât de bine a reușit această modificare a discursurilor să schimbe opinia publică.

Mass-media de stat din Rusia modelează felul în care cetățenii acestei țări văd Ucraina și SUA

Modul în care este privită Uniunea Europeană și-a îmbunătățit, cu o creștere semnificativă a ponderii celor care au o viziune , „în general, pozitiv” sau „pozitiv”, de la 29% în noiembrie anul trecut, la 39% în prezent. În mod similar, ponderea atitudinii pozitive față de SUA a crescut de la 25% în noiembrie 2016, la 35% în prezent. Tendința pozitivă este, cu toate acestea, asociată cu o cotă stabilă a celor a căror atitudine față de UE și SUA este „în general negativă” (în jur de 40% în total).

Rezultatele reflectă tendința de dedublare descrisă mai sus, în mesajele mass-mediei ruse de stat. În cadrul acesteia, la dispoziția publicului rus sunt puse două tipuri de narațiune paralele, despre Occident. În timp ce sunt auzite tonalități noi, mai pozitive, ce reflectă speranțele populației pentru un președinte al SUA mai binevoitor, acest semnal este încă amestecat cu povești tradiționale, mai sceptice cu privire la Occident. Este demn de menționat, de asemenea, că sondajele au avut loc pe 20-23 ianuarie, adică înainte de ultimul atac direct al mass-mediei asupra cancelarul german, Angela Merkel, de la 29 ianuarie.

Ca și punctul de vedere asupra Occidentului, părerile respondenților ruși cu privire la Ucraina se corelează cu mesajul mass-media controlate de stat. După cum a fost stabilit într-o recenzie a dezinformării, Ucraina rămâne o țintă persistentă a războiului informațional pro-Kremlin, iar acest lucru are niște urmări concrete cum ar fi cifra de 54% a respondeților ce indică o părere „în general, negativă” sau „negativă” cu privire la Ucraina. Numărul mare trebuie privit în contextul rezultatului din 2014, când numărul rușilor cu puncte de vedere negative cu privire la Ucraina a fost la nivelul de 24%.

Sursa: East StratCom

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău