Masacrul de la Beslan din 2004 | Decizia CEDO este „inadmisibilă”, apreciază Kremlinul
-
13 Aprilie 2017 14:18
Concluzia Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) conform căreia Federația Rusă nu a luat suficiente măsuri pentru a preveni atacul terorist de la Beslan este 'inadmisibilă', consideră Kremlinul, informează Agerpres.
'Ne este imposibil să acceptăm o astfel de formulare, (fiind) o țară care a fost de nenumărate ori ținta atacurilor din partea teroriștilor', a declarat purtătorul de cuvânt al Președinției ruse, Dmitri Peskov.
Potrivit lui Peskov, concluzia CEDO conform căreia autoritățile ruse ar fi putut minimiza consecințele tragice ale atacului terorist sunt 'pur teoretice' și 'absolut inadmisibile'.
Totodată, el a estimat ca fiind 'emoțional' comentariul său și a declarat că în această situație mai potrivită ar fi o evaluare juridică. Întrebat dacă Federația Rusă va pune în aplicare decizia CEDO, Peskov a spus: 'Toate deciziile necesare vor fi îndeplinite'.
Ministerul Justiției al Federației Ruse a anunțat că decizia CEDO va fi contestată de partea rusă. 'Respectiva decizie a CEDO nu a intrat în vigoare și va fi contestată în termenul stabilit de Convenție. Poziția juridică a autorităților Federației Ruse va fi formulată ținând cont de opiniile organelor de stat competente', se spune într-un comunicat al Ministerului de Justiție rus difuzat joi, la scurt timp după aflarea deciziei CEDO.
Ministerul rus consideră că o parte dintre concluziile CEDO nu sunt întemeiate, iar argumentele folosite nu sunt convingătoare și nu corespund dovezilor prezentate de autoritățile ruse.
În afară de aceasta, Ministerul de Justiție al Federației Ruse consideră absolut lipsite de temei afirmațiile CEDO privind utilizarea de către forțele ruse de menținere a ordinii a unor arme grele în timp ce ostaticii se aflau în școală.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis joi că Rusia nu a protejat dreptul la viață al celor 330 de persoane, între care 186 de copii, care au murit în asaltul asupra unei școli din Beslan, a dovedit 'deficiențe grave' în ceea ce privește modalitatea în care a soluționat criza ostaticilor și a condamnat Moscova la plata a 3 milioane de euro.
Curtea de la Strasbourg a fost sesizată de 409 cetățeni ruși, unii dintre ei fiind luați ostatici și/sau răniți, iar alții făcând parte dintre rudele victimelor.