Masa rotundă "Republica Moldova, între speranțe și întârzieri"
-
22 Octombrie 2016 11:43
Cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, campania electorală a scos la iveală o polarizare puternică între opțiunile proeuropene și cele proruse, însă dominantă în dezbaterile publice a fost tema corupției.
Aceasta a fost concluzia mesei rotunde "Republica Moldova, între speranțe și întârzieri", desfășurată astăzi la București. Evenimentul a fost organizat de Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană al SNSPA.
La dezbatere a fost analizată poziția actorilor regionali, Uniunea Europeană și Rusia, în politica Republicii Moldova, dar și impactul Transnistriei în formularea politicii externe a Republicii Moldova, aflată la o săptămână de alegerile prezidențiale, al căror rezultat poate influența viitoarea evoluție a Chișinăului. Fostul premier Ion Sturza a explicat că problema Transnistriei nu a prea ieșit în evidență în campania electorală până acum, pentru că oamenii sunt mult mai preocupați de probleme ca economia și corupția. În general - a spus fostul premier -, Transnistria nu mai este o temă în prim-planul dezbaterilor publice din Republica Moldova, dar asta nu înseamnă că problema nu mai este importantă pentru guvern, care nu va accepta niciodată o soluție de federalizare care să dea putere de veto regiunii transnistrene în ce privește, de exemplu, orientarea spre est sau spre vest a țării.
Cornel Ciurea, expert de la Institutul pentru Studii Europene, a explicat că în campania electorală din Republica Moldova opțiunile geopolitice sunt împărțite, ca de obicei, spre est sau spre vest, dar în acest moment a apărut o nouă sursă de diviziune, respectiv lupta anticorupție, strâns legată de problema oligarhilor și în special a magnatului Vlad Plahotniuc. Cornel Ciurea a precizat că, după părerea sa, nu viitorul președinte va determina parcursul proeuropean al Republicii Moldova. Acest lucru se va întâmpla doar dacă actualul guvern, proeuropean, rămâne la putere și continuă reformele.
Însă Sorin Ioniță, de la Expert Forum, consideră că, deși vorbim de o republică parlamentară, președintele are totuși un rol important, fie și numai dacă ne gândim că numește procurorul general, care poate face diferența pe viitor, de vreme ce orice apropiere de Europa este imposibilă fără o justiție cu adevărat independentă. Dar în campania electorală problema cu orientarea europeană este - după cum a explicat Sorin Ioniță - că mulți moldoveni asociază parcursul european cu corupția, pentru că forțele proeuropene moldovene au fost afectate de scandaluri de corupție, inclusiv de celebra dispariție a unui miliard de dolari.
Sursa: rri.ro